Oljeminister Terje Søviknes.

Provosert av Fagforbundet

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener Fagforbundet vil sage over greina de selv sitter på.

 

I gårsdagens Dagsavisen forsvarte leder av Fagforbundet Mette Nord forbundets forslag om å stoppe alle investeringer i petroleum innen 2050. Det skaper, ikke overraskende, hoderisting i Olje- og energidepartementet.

– Det provoserer meg at deler av fagbevegelsen nå er i ferd med å sage over greina de sitter på, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

– Farlig signal

– Dette forslaget ville skapt problemer for titusener av arbeidsplasser. Jeg skjønner godt at Fellesforbundet reagerer. Hadde det ikke vært for inntektene fra petroleumssektoren hadde vi ikke fått bygd ut skoler og barnehager, hvor mange av Fagforbundets medlemmer jobber, påpeker Søviknes.

Han advarer Mette Nord mot å sende ut signaler som kan skremme vekk investorer.

– Det er et farlig signal å sende til en global industri som har en evig kamp om å få nok investorer med på laget, sier Søviknes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Reaksjonært

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener på sin side at forslaget til Fagforbundet er viktig og riktig.

– Fagforbundet er den største fagforeningen i Norge, og må få gjennomslag i denne saken. En liten og reaksjonær elite i LO, Fellesforbundet, må ikke få stanse det grønne skiftet ved å si nei til utfasing av olje, og ja til oljeboring i Lofoten, sier MDGs Rasmus Hansson.

Statsråden mener på sin side at miljøforkjemperne kommer med ensidige svar på hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen.

– Den norske debatten er helt svart/hvit. Enten er du for olje og gass, eller så er du imot. I realiteten kan man både ha en sterk næring og nå målene i Parisavtalen, hevder statsråden og viser til analyser fra blant annet det internasjonale energibyrået (IEA), som viser at vi trenger olje og gass også i framtidens energimiks.