Innenriks

Prøvde å få tvangsinnlagt 37-åringen

Familien til den 37 år gamle mannen som er siktet for drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne, skal ha prøvd å få ham tvangsinnlagt uten hell.

Et nært familiemedlem av 37-åringen sier til Aftenposten at hun har vært svært redd mannen og fryktet for sitt eget liv.

– Han har truet meg på livet, både muntlig og skriftlig. Jeg politianmeldte ham ved to anledninger, men politiet henla begge anmeldelsene, forteller kvinnen.

Første gang hun anmeldte mannen var på slutten av fjoråret, og siste gang var tidligere i år.

– Han har jo vært syk lenge, men aldri fått nok og riktig hjelp. Flere i familien har forsøkt å tvangsinnlegge ham, men uten hell, forteller kvinnen.

37-åringens forsvarer John Christian Elden, sier at det foreløpig ikke er aktuelt å be om observasjon av mannen.

– Det ser ut som politiet avventer det så lenge siktelsen er så uavklart. Siden min klient flere ganger har slåss seg ut av psykiatrien fordi han er uenig i at han er psykotisk, vil han ikke selv ta noe slikt initiativ, opplyser Elden til NTB.

Besøksforbud

Til Dagbladet fortalte kvinnen fredag at 37-åringen hadde besøksforbud mot to søstre, en fetter, en tante og faren.

– Jeg har fryktet for mitt eget liv. Og om det viser seg at han ikke er skyldig i drapet og slipper fri, er jeg livredd for hva han kan finne på å gjøre, sa hun da.

Til Aftenposten sier kvinnen at 37-åringen ble dårligere på vårparten i år.

– Fra april opplevde jeg at han ble fortere og hyppigere aggressiv. Jeg tror det har sammenheng med at han ikke tok medisinene sine og heller ikke var under behandling, sier hun.

37-åringen er tidligere dømt for grov vold og to psykiatere konkluderte i den forbindelse med at han har dyssosial personlighetsforstyrrelse, er emosjonelt ustabil og har panikklidelse.

Langt rulleblad

Ifølge Dagbladet havnet 37-åringen allerede som 19-åring på kant med loven. I 1994 ble han dømt til betinget fengsel i 60 dager for tyveri, hvitvasking og heleri. I 1995 ble han dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for flere tyverier.

I forbindelse med denne dommen kom det fram at Kriminalomsorgen hadde foretatt en undersøkelse av ham der de konkluderte med at han hadde problemer med sosial tilpasning.

Også i 1996 fikk mannen en dom for kriminelle forhold, før han i 2007 ble dømt til ubetinget fengsel i den mye omtalte voldssaken der han slo en kvinne gjentatte ganger i hodet med en jernstang.

Mannen ble torsdag varetektsfengslet fire uker, sammen med en 64-åring. De to er siktet for forsettlig drap, eller medvirkning til forsettlig drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne. (NTB)

Mer fra Dagsavisen