Innenriks

Prompeputer mot norsk gasslobbing

Norges lobbyvirksomhet for norsk gass vekker reaksjoner i Brussel. Europeisk miljøorganisasjon kaller Norge for dobbeltmoralsk.

«Gass stinker» var budskapet fra to menn i rosa prompepute-kostymer da Norges olje- og energiminister Tord Lien (Frp) møtte EUs kommissær for klima og energi, Miguel Arias Cañete, under Norge og EUs energikonferanse i Brussel.

Lien legger ikke skjul på at Norges mål er å få EU på lag om at norsk gass er en del av det grønne skiftet i Europa. Det vekker oppsikt.

– Hvor konsistent er norsk politikk? Norge var en pådriver for å lande en god Paris-avtale, og nå er det neste offisielle steget å sende en norsk minister til EU for å forsikre seg om at etterspørselen etter gass er stor, slik at Norge kan berolige investorer og begynne med boring i Barentshavet. Det er en motsetning. Det er dobbeltmoralsk, sier Brook Rily i Friends of The Earth Europa.

LES OGSÅ: Tror på EU-ja til norsk gass

Etterspørselen går ned

Friends of the Earth delte ut over 100 prompeputer til konferansedeltakerne. De ville minne om at norsk gass er fossilt og slettes ikke nødvendig for det grønne skiftet i Europa.

– Norsk gass skal spille en rolle i framtida, men etterspørselen vil gå drastisk ned. Energikommissær Cañete sa denne uka at han mener EU bør øke energieffektiviseringen med over 30 prosent i 2030. Øker energieffektiviseringen til 30 prosent, betyr det minst 25 prosent nedgang i gassbehovet. Blir det mer energieffektivisering, som Cañete sier at han ønsker, vil det være enda mindre behov for gass, sier Rily.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hykleri

Lien sa til Dagsavisen at han var sikker på å få de rette signalene fra EU. Det tror imidlertid ikke Rily.

– Tanken om å bytte ut kull med gass er en blindgate. Da vil EU låse seg til å være avhengig av et fossilt brennstoff. Heldigvis ser EU klart her. De har høye ambisjoner for energieffektivisering og fornybar energi.

Under gårsdagens møte skal Lien ha vist til at Norge er blant de beste i klassen på fornybar energi hjemme. Også dette opprører.

– Norge er verdensledende på energieffektivisering og elektrifisering av transport. Likevel vil dere dytte fossilenergi over på EU, og nekte EU den samme utviklingen. Det er hyklersk, sier Rily.

Naivt

– Den norske regjeringen og Statoil jobber nå aktivt mot EUs klimapolitikk: Vi er imot energieffektivisering og høye ambisjoner for fornybarsektoren fordi det gjør at bunnen faller ut av gassmarkedet i Europa. Å kamuflere at det er motivasjonen i et grønt skall, er grovt uansvarlig. sier SVs partisekretær Kari Kaski og legger til:

– Hvorfor skal EU bygge dyr infrastruktur for å erstatte kull med gass, når målet er å gå over til fornybar energi? Dette er ensidig og naivt.

Også bystyrerepresentant for Oslo Ap, Andreas Halse, reagerer på regjeringens lobbyvirksomhet. Han etterlyser debatt i de store partiene.

– Det er ingen hemmelighet at det er stor tro på gass i deler av Ap, men når vi nå ser at gass er ulønnsomt, ikke bare ut i et miljøperspektiv, men også økonomisk, må vi å løfte denne debatten inn i de store partiene. Jeg tror det er lurt av Ap å starte de interne diskusjonene nå og forholde oss til at forutsetningene for norsk olje og gassvirksomhet er i endring.

LES OGSÅ: Polen gir ikke opp kull

Mer fra Dagsavisen