Innenriks

Priser til Dagsavisens terroroppslag

Dagsavisen får to hederlige omtaler for sine avisforsider etter 22. juli.

- Det er, til tross for de tragiske omstendighetene, gledelig å få honnør og klapp på skuldra for godt arbeid, sier redaktør Lars West Johnsen, som ledet Dagsavisen den første uken etter terroren 22. juli, og som lagde nettopp disse to forsidene.

Emosjonelt klima

Avisen får høyeste utmerkelse, som er hederlig omtale, for forsidene 25. juli og 26. juli. Den ene har ett bilde av AUF-leder Eskil Pedersen foran Oslo Domkirke, med det etterhvert så berømte twitterbudskapet: "Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen."

Avisen får også hederlig omtale for forsiden dagen etter rosetoget, der den enkle teksten kun er: Nora (6). Hun sitter på sin fars skuldre og holder en rose høyt opp mot himmelen.

- Særlig forsida med den lille jenta er vi stolte av. Den ble laget i et klima som var veldig emosjonelt, forklarer Johnsen, og legger til at han ville lage en forside som speilet hendelsene den dagen.

- Og da var rosetoget alt. Da vi sto der med det fantastiske bildet av Fartein Rudjord, var det bare å rydde unna alt annet. Til og med tittelen ryddet vi unna, for hva skulle vi skrive som var sterkere? Den lille jenta sto for uskylden, håpet og framtida, en opposisjon til alt Breivik sto for og hadde påført oss alle. Og forsida var også en slags vending den uka. Lyset kom litt tilbake igjen med Nora. Det ble en veldig kraftfull plakat, minnes West Johnsen.

Spesialpriser for terrordekning

Det er Mediebedriftenes landsforening som under årskonferansen i Oslo i dag valgte å dele ut spesialpriser til medienes terrordekning i år.

- Vi deler ut mediepriser hvert år, under årets mediedager i Bergen. Men disse spesialprisene som dreier seg om medienes terrordekning, ville vi ikke dele ut mens rettssaken foregikk, forklarer informasjonsansvarlig Trine Ohrberg-Rolfsrud i MBL.

- Norske medier gjorde mye bra etter terroren, og vi mente det var riktig å honorere dem for dette. Vi valgte å gi alle vinnerne diplom og hederlig omtale, forklarer Ohrberg-Rolsfrud.

Utøya-fondet

MBL fikk inn 90 bidrag til årets mediepriser i klassen 22. juli, og deler ut 24 diplomer til vinnerne.

Det koster 400 kroner for mediene per bidrag de deltar med. Alle disse pengene ble i dag gitt fra norske medier til Utøya-fondet.

Mer fra Dagsavisen