Innenriks

- Presset ut justistopper

Justisminister Grete Faremo (Ap) skal ha presset ut både departementsråd Morten Ruud, nestsjef Hans Olav Østgaard og politidirektør Øystein Mæland.

Det stormer rundt justisminister Grete Faremo (Ap) etter at VG i helgen skrev at hun skal ha presset ut tre sentrale toppsjefer i justissektoren etter 22. juli-angrepet.

Nå kritiserer leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, Faremos personalbehandling.

- Dette føyer seg inn i et mønster, sier han til Dagsavisen, og omtaler Faremo som «en tøffing».

De omstridte avgangene i Justisdepartementet og Politidirektoratet kommer etter terrorangrepet 22. juli 2011.

* * Ifølge kilder VG har snakket med presset Faremo ut toppsjefene i departementet gjennom 15 år: departementsråd Morten Ruud og hans nestsjef Hans Olav Østgaard.

* * Tidligere politidirektør Øystein Mæland sier at han følte seg presset av Faremo til å trekke seg fra jobben.

Sentrale kilder Dagsavisen har snakket med i departementet bekrefter at Ruud og Østgaard ble presset ut.

- Ingen av dem gikk frivillig, sier en kilde i Justisdepartementet.

Ble skviset

Dagsavisen erfarer at mens tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) var en svært populær mann blant de ansatte i departementet er forholdet til Faremo mer anstrengt fordi hun er «hard i klypa». Overgangen fra Storberget til Faremo skal ha vært tøff for de ansatte, som selv ble rammet av bomben 22. juli 2011.

Faremo sier til VG at hun ikke ønsker å uttale seg om personalsaker, men at Ruud og Østgaard «selv valgte å fratre».

Ruud og Østgaard vil ikke kommentere saken. Ruud viser til pressemeldingen han sendte ut i april, der han skrev at tidspunktet var tilfeldig og at det ikke var noen dramatikk rundt hans avgang.

Mæland følte seg presset

Tidligere politidirektør Øystein Mæland kritiserer Faremo. Han har uttalte at han ble presset til selv å avklare sin egen situasjon etter at Faremo hadde erklært seg inhabil i saken og ikke ville svare på spørsmål fra pressen om hun hadde tillit til ham som politidirektør.

- Jeg opplevde at hun brukte sin inhabilitet til å presse meg ut så raskt som mulig, og uten å snakke med meg direkte, sier Mæland til avisen.

«En ripe i lakken»

Arne Johannessen er skuffet over Faremos lederstil. Han mener Ap-statsråden ikke fører en skikkelig personalpolitikk.

- Når du skal fjerne folk må du utøve god personalpolitikk. Da handler det først og fremst om å ha dialog og behandle folk på en god måte. Det har ikke skjedd her.

Han legger til at «alle som kjenner Grete Faremo vet at hun er en tøffing». Han mener hun åpenbart er en dyktig politiker og opptrer svært resultatorienter.

- Det er ingen tvil om at hun har fått en ripe eller to i lakken når det gjelder personalbehandling og det å behandle folk. Dette føyer seg inn i et mønster, sier Johannessen.

Nå kan Faremos lederstil bli kontrollsak for Stortinget. Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) sier til NRK at «det ikke var denne formen for ledelse Gjørv-kommisjonen etterlyste». Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville i går ikke kommentere Faremos lederstil.

- Det er ikke naturlig for statsministeren å kommentere personalsaker i Justisdepartementet. Statsministeren har tillit til alle sine statsråder, sier statssekretær Sindre Fossum Beyer (Ap) ved Statsministerens kontor.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen