PRESSET: Jens Stoltenberg avviser at han vil trekke seg etter den knusende kritikken i 22. juli kommisjonens rapport. I går holdt han pressekonferanse på Statsministerens kontor, som etter terrorangrepet har ligget i Forsvarets ledelsesbygg på Akershus festning i Oslo.

Presset Stoltenberg beklaget svikt 22. juli

Jens Stoltenberg innrømmer at både han og regjeringen har undervurdert risikoen for terror.

- Det tok for lang tid å stenge Grubbegata, det tok for lang tid å pågripe gjerningsmannen, og politiet kunne vært raskere på Utøya. Dette er noe jeg beklager dypt, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på sin pressekonferanse i går.

Innrømmelsene kommer etter at 22. juli-kommisjonen avdekket vesentlige mangler og svakheter i beredskapen da Norge ble rammet av terror i fjor.

 

Sommel og rot

Sommel i regjeringen gjorde ifølge rapporten at Grubbegata aldri ble stengt, selv om et bilbombescenario i regjeringskvartalet var nøye drøftet i en intern rapport allerede i 2004.

Det var i denne gaten Anders Behring Breivik uhindret kjørte helt opp til inngangen av høyblokka, som huset både Statsministerens kontor og justisdepartementet, og detonerte bilbomben som drepte 8 personer.

Rapporten kritiserer regjeringens manglende evne til å skjære gjennom for å trygge sikkerheten i regjeringskvartalet. Når Alexandra Bech Gjørv beskriver hvorfor Grubbegata ikke ble sikret er det en historie om manglende styring og en fullstendig pulverisering av ansvar.

 

Manglet oversikt

Selv om det allerede i 2008 ble bestemt at Grubbegata skulle stenges, forvitret besluttsomheten fullstendig:

* Bech Gjørv forteller hvordan Fornyingsdepartementets prosjektorganisering ikke var tilstrekkelig proff, nye statsråder ikke fikk tilstrekkelig informasjon, at det ikke ble ført tilsyn og at hemmelighold førte til manglende kontroll.

* Hun sier Fornyings- og administrasjonsdepartementet styrte prosjektet, men oppfattet at det var Statsministerens kontor (SMK) som eide prosjektet.

* SMK på sin side fulgte opp, men var bevisst på at dette ikke var deres ansvar og mente også Justisdepartementet burde fulgt opp.

* Men Justisdepartementet mente derimot at SMK hadde så god oversikt at det ikke var naturlig å blande seg inn.

Kort fortalt - en historie der «alle» tror «noen» har oversikten. Og så smeller det.

 

Kunne grepet inn

I rapporten avdekkes det at Stoltenberg personlig kunne grepet inn, men i stedet lot regjeringens «ryddemann» Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) håndtere saken.

Nå innrømmer statsministeren personlig overfor Dagsavisen at regjeringen ikke tok risikoen for et angrep nok innover seg.

- Det har vært for lav forståelse for risikoen. Det sterkeste beviset for det er at gata ikke var stengt den dagen bomben sprengte. Risikobevisstheten har ikke vært høy nok, og derfor har det tatt for lang tid.

- Rigmor Aasrud har ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet. Hun har ikke satt ut vakter eller gjort andre tiltak når det tar så lang tid å stenge gata. Bør hun gå av?

- Rapporten beskriver jo nå at Rigmor Aasrud ikke ble fullt ut informert om det prosjektet da hun tok over som statsråd. Vi har lært at det generelle trusselnivået burde ført til flere sikkerhetstiltak. Og det skulle helt klart ha skjedd tidligere, sier Stoltenberg og «freder» alle sine statsråder.

Statsministeren skal så raskt som mulig redegjøre for Stortinget om oppfølgingen av 22. juli-rapporten.

Tar ansvar for dårlig sikkerhet

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier hun tar det fulle og hele ansvaret for manglende sikring i Regjeringskvartalet etter at hun tok over som statsråd i 2009.

- Det er ingen tvil om at ansvaret for sikkerheten ligger på den til enhver tid sittende fornyings- og administrasjonsminister. Jeg registrerer at kommisjonen forteller om en uklarhet rundt hvem som egentlig hadde ansvaret for sikkerheten, men er helt klar på at det er et ansvar jeg må ta, sier hun til Dagsavisen.

Hun vil imidlertid ikke si noe konkret om hvorvidt hun vurderer sin stilling som en følge av kritikken som kommer i kommisjonens rapport.

- Det er statsministeren som vurderer om han har tillit til sine statsråder. Jeg har satt i gang flere tiltak for å styrke sikkerheten i Regjeringskvartalet som jeg ønsker å se gjennomført, sier hun.