Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak

Generalsekretær Elin Floberghagen i Presseforbundet mener at debatten om VGs Giske-sak mangler én viktig stemme.

I en omfattende TV 2-sak onsdag rettet kvinnen i den mye omtalte videoen fra Bar Vulkan, kraftig kritikk mot VG. Kvinnen som heter Sofie, mener at VG og VGs journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen med Giske.

Torsdag har generalsekretær Elin Floberghagen i Presseforbundet gjentatte ganger sagt at hun ønsker at VGs Giske-sak skal diskuteres i PFU. Hun etterlyser journalist Skarvøys versjon av saken.

Til NTB forklarer hun at PFU har noen klagesaker i løpet av et år, og at en del av disse handler om møtet mellom kilde og journalist. Ofte blir de stående ord mot ord, på grunn av manglende dokumentasjon, sier generalsekretæren.

– I denne saken har man foreløpig ikke hørt historien til journalisten. Dermed mangler det en viktig stemme, sier hun til NTB.

Les også: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje

Intern gransking

NTB har forsøkt å komme i kontakt med Lars Joakim Skarvøy torsdag kveld, men har ikke lykkes. Onsdag sa Skarvøy, som er en av Norges mest profilerte journalister, til TV 2 at VGs sjefredaktør Gard Steiro svarer på hans vegne.

– Vi jobber med å ta vare på ham. Det gjør lederne hans, det gjør vi og det gjør de tillitsvalgte. Han er også i en veldig vanskelig situasjon, sier Steiro til Medier24.

Torsdag har det vært full oppvask i VG. Avisa har trukket sitatet i den opprinnelige saken, og gransker internt hva som har skjedd.

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken skriver i en epost til Dagens Næringsliv at avisen har gjennomgått saken siden 4. mars, og at Skarvøy for tiden ikke jobber aktivt med egne saker.

– Hun vet best

Floberghagen i Presseforbundet forteller NTB at hun har møtt kvinnen flere ganger torsdag og informert henne om pressens klageorgan Pressens Faglige Utvalg – PFU.

– Jeg har gitt henne informasjon om hvordan ordningen fungerer. Det er et faktum at mange ikke kjenner til ordningen, sier hun.

Som generalsekretær i Presseforbundet har Floberghagen initiativrett. Det betyr at hun på eget initiativ kan be utvalget behandle saker av stor prinsipiell interesse, eller hvor det er rimelig å gi bistand til den saken gjelder.

Floberghagen forteller at hun på nåværende tidspunkt ikke har vurdert om hun vil bruke denne retten.

– I denne saken er det åpenbart kvinnen som vet best, siden det handler om hennes opplevelse med journalisten. Derfor er det mye bedre om hun eventuelt gjør det, sier hun.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med kvinnen i forbindelse med denne saken, men har ikke lykkes.