Et tngt ansvar hviler på SV-leder Audun Lysbakkens skuldre. Her fra mandagens sommerpressekonferanse på Tøyen. Selv partilederen måtte av med skoene.

Press fra venstre

KOMMENTAR: Det blir ikke regjeringsskifte hvis SV faller under sperregrensen.

SV-leder Audun Lysbakken vil skifte ut statsminister Erna Solberg (H) med Ap-leder Jonas Gahr Støre. SVs krav til statsminister Støre er at han leverer så mye radikal politikk at han fortjener SVs støtte.

Sagt på en annen måte: SV vil bite seg fast i Støres venstre bein å sørge for at han holder seg på riktig side. SV trenger ikke å være med i Støres regjering for å holde regjeringen på venstresiden. Det kan holde med en samarbeidsavtale. Hvis Støre derimot velger vekk SV, går partiet i opposisjon til regjeringen.

Les også: Går mot Tybring-Gjedde vs. Listhaug i Oslo

Etter at de tre tidligere rødgrønne regjeringskameratene har avviklet sine oppsummerende pressekonferanser, har tåken rundt deres regjeringsalternativ lettet litt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har tatt en «Siv Jensen»: Sp støtter ikke en regjering som partiet ikke er med i. SV-leder Audun Lysbakken må ikke være med i regjeringen bare den leverer SV-politikk. Ap-leder Jonas Gahr Støre holder dørene åpne for alle utenom Høyre og Frp. Fortsatt forvirret?

Det var enklere i 2013, 2009 og 2005 da venstresiden gikk til valg med et rødgrønt regjeringsalternativ. Enda enklere var det i forrige årtusen da Ap var sitt eget alternativ.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det blir ikke regjeringsskifte hvis SV faller under sperregrensen til Stortinget på 4 prosent. Det er en matematisk nødvendighet at SV må komme over grensen for at flertallet skal vippe fra blå til rød side. Audun Lysbakken har derfor god dekning for det han uttalte på pressekonferansen om at en stemme på SV er en stemme for å felle Erna Solbergs regjering.

Partiet her lenge levd farlig nær sperregrensen. I fjor på denne tida lå SV under. Ved kommunevalget i fjor høst gikk det så vidt over grensen. Så gikk det ned igjen. I det aller siste har SV smettet over sperregrensen på 4 prosent. Gjennomsnittet av partimålingene i juni vil vise at SV nå ligger på den riktige siden av grensen.

Les også: – Regjeringen må droppe sommer­ferien og starte jobben i dag

Det blir en hard kamp på sperregrensen i tida fram mot stortingsvalget. Men det er blitt lys i tunnelen for SV. Lyset ble ironisk nok tent da tre av partiets stortingsprofiler sa nei til gjenvalg. Det fikk fram kriseoverskrifter om SV i flere aviser. Men ikke i denne avisen. Kirkegården er full av uerstattelige politikere. Personenes betydning er overdrevet. SVs Hanna Kvanmo var i mange år landets mest populære politiker. SV fortsatte å være et lite parti i hele hennes tid.

Det er bare å ønske Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås lykke til videre og den unge nestlederen Snorre Valen velkommen tilbake etter oppholdet i Trondheim.

Valg avgjøres av sakene og politikken. SV har blant annet valgt Forskjells-Norge som en viktig kampsak. Det er en god sak for et parti på venstresiden. Kanskje går det bedre denne gangen enn i 2013 da SV forsvant i skyggen av Ap.