Innenriks

Positiv til null i reparasjonsmoms

Miljøpartiet De Grønne støtter kravet om null moms på reparasjoner.

– I framtiden må vi bruke ressursene våre smartere og få mer velferd ut av mindre naturressurser. Å slutte å legge avgifter på reparasjoner er et lite, men viktig skritt i riktig retning, sier nasjonal talsperson i MDG, Une Bastholm.

Les også: Vi har ikke råd til å reparere

Dyrere

I gårsdagens utgave av Dagsavisen, krevde Framtiden i våre hender null moms på reparasjoner for å gjøre dem billigere.

Av samme artikkel kom det fram at det i dag ofte er dyrere å reparere enn å kjøpe nytt. Samtidig viser en ny undersøkelse at et flertall i befolkningen heller ville ha reparert enn å kjøpe nytt, hvis det hadde lønt seg.

– Det sier seg selv at dette ikke kan fortsette, uttalte FIVH-leder Aina Bakken Riise.

Hun viste også til at regjeringen selv har slått fast at det å stimulere til økt utleie og reparasjon er sentrale virkemidler for å få til et mer bærekraftig forbruk.

Bastholm konstaterer at regjeringen er «i utakt med folket» i denne saken.

– Alle skjønner at det er noe galt når det er billigere å kjøpe en ny vaskemaskin enn å gjennomføre en enkel reparasjon, sier hun.

Bastholm påpeker at null moms på reparasjoner både vil føre til lavere avgifter og en enklere hverdag for folk flest, i tillegg til at tiltaket vil gi en stor miljøgevinst.

MDG kommer derfor til å legge fram et forslag om null moms på reparasjoner i sitt alternative statsbudsjett, og kommer også til å ta opp forslaget når budsjettet skal behandles av Stortingets finanskomité.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har kuttet

MDG påpeker videre at den svenske regjeringen allerede har kuttet momsen på reparasjoner, fra 25 til 12 prosent, for å gjøre det billigere å reparere. I Sverige er det MDG som sitter med makten sammen med Socialdemokraterna.

Bastholm håper nå at MDG også her til lands skal kunne få med seg et stortingsflertall på en lignende endring. I fjor antydet Finansdepartementet at et slikt momskutt kan koste staten en halv milliard kroner i året.

Mer fra Dagsavisen