Innenriks

Portretterer truede fuglearter

Gunilla Holm Platou så noen kuer på et jorde i Sverige. Siden har hun malt hundrevis av dem. Nå er hun aktuell med malerier av truede fuglearter i Galleri Fineart.

Utstillingen har tittelen «Rødlista», etter Norsk rødliste, og er en kunstpolitisk utstilling om truede dyrearter. Kunstneren Gunilla Holm Platou er prosjektleder og hun har valgt truede fuglearter som tema. Hun har gått fra store, tunge dyr til svevende arter.

- Jeg har stor fascinasjon for fugler og har hatt fugletitting som hobby siden jeg var liten, sier Gunilla Holm Platou som stiller ut 51 malerier. Hun har samarbeidet med Christian Pedersen som er forsker på biologisk mangfold i kulturlandskapet ved Norsk Institutt for Skog og Landskap. Og landskapet sørger kunstneren Ronny Bank! for med sine 13 landskapsmalerier.

Går nedover

- Hvordan kom du på ideen til en slik utstilling?

- I fjor startet jeg undersøkelser om hvordan det står til med våre fugler. Jeg fant ut at det står dårlig til. En tredjedel av norske fugler er truet eller i fare for å bli utryddet. Jeg fant også ut at halvparten av Europas fugler er borte. Dette er i hovedsak fugler som er knyttet til jordbrukslandskap. Det går fortsatt nedover, og nå kommer Øst-Europa etter, sier Gunilla Holm Platou med et lite sukk.

- Bildene dine er portretter av norsk fugler. Hvilke fugler er mest utsatt?

- Lomvien er hardt rammet, bestanden har gått ned 99 prosent. Det er bare én prosent tilbake. Krykkja har hatt en nedgang på 80 prosent. Da jeg oppdaget dette tok jeg kontakt med forsker Christian Pedersen, sier Holm Platou og legger til at han overvåker fugler i jordbrukslandskapet.

Lista over arter som naturforvaltningen må være særlig oppmerksomme på anslår at nærmere 4.600 arter i Norge står i fare for å dø ut de neste 50-100 år.

Endringer ved åkeren

Det er ikke bare miljøforurensning som truer fuglelivet.

- Arealendringer er det største problemet. Bruken av landbruksarealer og forvaltningen av dette er viktig. Naturen bygges ned og jorda sprøytes. Det er mange trusler for fuglene. Men det ser ikke bare mørkt ut, det er mange gladmeldinger også. Det er enkle ting bøndene kan bidra med. De kan for eksempel la gårdsdammen stå, ikke klippe vekk kantvegetasjonen. Eller gjøre som bøndene i Tyskland. De lar en flekk av åkeren stå uten å bli sådd. Det gir resultater, fuglelivet tar seg opp. Bøndene er viktige brikker i arbeidet for å bevare truede fuglearter, sier Gunilla Holm Platou, som har gjenskapt flere av de sårbare fugleartene på lerret.

I tillegg til malerier av fugler og landskap omfatter utstillingen grafiske plansjer og annet materiale. Blant annet fuglelyder. Utstillingen vises i Galleri Fineart på Tjuvholmen.

mona.larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen