May-Britt og Edvard Moser med beviset for at de tildelt Nobelprisen i medisin. De to er det femte ekteparet i verden som mottar nobelpris. FOTO: NTB SCANPIX

Pomp og prakt da Moser fikk sin nobelpris

May-Britt og Edvard Moser fikk en minnerik feiring da de ble tildelt Nobelprisen i medisin i Stockholm onsdag.

Da prismottakere med gjester og kongefamilien ankom Den blå sal i Stockholms rådhus til bankettmiddag onsdag kveld, var det May-Britt Moser og kong Carl Gustaf som gikk først i prosesjonen. En trompetfanfare tok dem imot til det som anses som en av de største sosietetsbegivenhetene i Sverige.

– Hjalp dere fram

Tidligere på dagen mottok de Nobelprisen i medisin sammen med sin mentor John O'Keefe, for oppdagelsen av gitterceller, som bidrar til både rotter og menneskers stedsans.

– Å kunne orientere seg, finne og huske steder man har vært er nødvendig for å overleve, både for mennesker og dyr. Det trenger vi hjernen og vår indre GPS for å få til, sa Ole Kiehn fra Karolinska institutet da han presenterte prisen.

– I dag vet vi at også mennesker har gitterceller og plassceller som ligner på de rottene har. Disse cellene har hjulpet dere med å finne fram hit i kveld. Uten disse cellene ville dere fort gått dere vill, fortsatte han.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser fikk så i tur og orden hver sin medalje og hvert sitt diplom fra kong Carl Gustaf.

Les også: En boblende person

Stolte døtre

Blant Mosers gjester i Stockholm er døtrene Ailin og Isabel. De var tydelig rørt over å se sine foreldre motta nobelprisen – som historiens tolvte og trettende nordmenn.

– Jeg er gråtkvalt. Det var veldig rørende. Jeg har aldri vært så stolt før i mitt liv. De var så fine begge to, sa Ailin Moser til SVT etter prisutdelingen.

May-Britt Moser var iført en spesialsydd kjole designet av Matthew Hubble. Kjolen var pyntet med en illustrasjon av gitterceller. Edvard Moser var ikledd kjole og hvitt – noe som er langt fra vanlig kost for forskeren, som ifølge ham selv trives best i t-skjorte.

– Dere må være de vakreste nobelprisvinnerne som har eksistert, tror jeg, sa Isabel Moser til sine foreldre.

Gittercelle-kjole

May-Britt Moser bar en spesialsydd gallakjole i dypblå silke som illustrerer gittercellene som ekteparet fikk Nobelprisen for sammen med sin mentor. Kjolen er er besatt med et perlemønster som viser glitrende gitterceller og geometriske sekskanter.

– Jeg synes kjolen er fin. Den viser forskningen min, sier hun til  gemini.no.

Kjolen er designet av britiske Matthew Hubble, som inntil for ett år siden jobbet som tunnelingeniør i London før han hoppet av for å bli klesdesigner. Da han hørte at ekteparet Moser hadde vunnet Nobelprisen i medisin, tok han straks kontakt med May-Britt og tilbød seg å lage en kjole til henne.

Ved kongens bord

Som eneste kvinnelige prismottaker, fikk May-Britt Moser sitte mellom kong Carl Gustaf og kronprins Daniel under banketten. Edvard Moser satt mellom Jenny Ahlin og Dominique Modiano. Det er konene til henholdsvis Riksdagens president og nobelprisvinner i litteratur Patrick Modiano.

Menyen var som tidligere år en godt bevoktet hemmelighet, helt til banketten startet. Forretten var en blomkålsuppe med kongekrabbe og erter, til hovedrett ble det servert hjort med en gulrotterrin. Desserten var en sorbé av ville blåbringebær.

– Det var et stort, flott arrangement. Kongen var utrolig søt, han fortalte oss og repeterte hva vi skulle gjøre, sa May-Britt Moser til SVT etter prisutdelingen.

– Det er et fantastisk opplegg. Jeg setter pris på at vitenskapen blir feiret på en slik måte, sa Edvard Moser. (NTB)