Innenriks

Politivegring i flere fylker

Lysten til å bli politi er størst i Akershus og minst i Finnmark. Også i 
Aust-Agder er det få som lar seg lokke av politiyrket.

De fire siste årene har Politihøgskolen årlig mottatt 8,9 søknader per 10.000 innbyggere i Akershus, mot bare 5,4 søknader per 10.000 innbyggere i Finnmark.

I år er interessen for Politihøgskolen minst i Aust-Agder, med bare 4,0 søknader per 10.000 innbyggere, mens Akershus fortsatt topper med 9,0 søknader per 10.000 innbyggere.

En av Politihøgskolens målsettinger er at rekrutteringen til politiyrket skal gjenspeile befolkningen. Men kvotering av for eksempel finnmarkinger, er ikke aktuelt, understreker pressevakt og kommunikasjonsrådgiver Runar Kvernen.

- Vi er ute etter å få tak i de beste av de beste, og vi har gode søkere fra alle landets fylker. Selv om vi ser variasjoner, er det ikke noen fylker eller områder som er særdeles bekymringsfulle, påpeker han.

- Men så vidt jeg forstår har dere hatt et særlig fokus på Finnmark?

- Ja, og vi har vært på en runde der, og ikke minst så har politidistriktene tatt tak, og vi ser da også en framgang i form av en økning av søkermassen for 2012, svarer Kvernen.

51 søkere fra Finnmark

Framgangen innebærer at det i år er 51 søkere fra Finnmark, mot 37 i fjor. Totalt er det drøyt 3.000 unge kvinner og menn som har søkt om plass ved Politihøgskolen i år. 1.477 av dem ble innkalt til opptaksprøver. I slutten av juli vil 720 av dem igjen få tilbud om studieplass.

- Fra tidligere år ser vi at det i all hovedsak er samsvar mellom befolkningsgrunnlaget og hvor søknadene kommer fra, opplyser Kvernen.

Sett i forhold til innbyggertallet, har altså interessen for politiyrket vært størst i Akershus de siste årene. På de neste plassene følger Vestfold, Oslo, Telemark og så de to trønderfylkene.

I den andre enden av skalaen finner vi fra 15. plass og helt ned, Sogn og Fjordane, Rogaland, Møre og Romsdal, Aust-Agder og Finnmark.

Få fra «taperfylkene»

Politihøgskolen mener blant annet det er slik at de fleste fylker med store byer, også har solide søkertall. For eksempel har Trondheim i Sør-Trøndelag 10,8 søkere per 10.000 innbyggere i år, mens Bærum i Akershus har 10,1 og Oslo 9,1. Men det er også unntak. Stavanger i Rogaland, har kun 5,8 søknader per 10.000 innbyggere i år.

Politihøgskolen mener også å se en sammenheng mellom fullføring av videregående skole og antallet søknader om å få bli politi.

- Man vet for eksempel at Vest-Agder fylke har en av de beste gjennomføringsgradene i landet, mens Finnmark utmerker seg i motsatt ende av skalaen. Dermed vil et fylke med lavt folketall og lav gjennomføringsgrad fra videregående skole, ha færre søkere til høyere utdanning, mens store fylker med høy gjennomføringsgrad vil ha et større antall søkere, opplyser Seksjon for opptak og rekruttering ved Politihøgskolen.

Lokalt ansvar

Politihøgskolen driver et omfattende rekrutteringsarbeid på mange arenaer og i mange kanaler, opplyser Kvernen. Samtidig har hvert enkelt av landets fortsatt 27 politidistrikter, et ansvar for å skaffe søkere til politihøyskolen.

- Alle politidistrikter har en egen rekrutteringsansvarlig, og innsatsen som gjøres av dem er svært viktig. Det er nok også slik at utadvendte politidistrikter som greier å synliggjøre innsatsen til politiet, er bra for interessen for politiyrket, tilføyer han.

Mer fra Dagsavisen