Innenriks

Politimester ved Gjerdrum-skredet: – Fortsatt håp om å finne overlevende i luftlommer

Politimester Ida Melbo Øystese sier at det fortsatt kan være mulig å finne overlevende i leirskredet i luftlommer i bygningene som er tatt av skredet.

– Medisinsk sett kan man overleve i flere dager dersom man har luft. Så i den grad man har luftlommer, så er det mulig å overleve fortsatt, sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt på en pressekonferanse klokken 12 lørdag.

Det har vært kaldt i Gjerdrum siden skredet gikk natt til onsdag, noe som kan påvirke sannsynligheten for å overleve i skredet.

– Naturkreftene er ikke på vår side. Og tida er heller ikke på vår side, sier Øystese.

Politimesteren understreker at leirskred har en flytende masse der det vanligvis ikke er så mange luftlommer, men at det kan være luftlommer i noen av husene som er tatt av skredet som fremdeles er delvis intakte.

– Dette er det vi jobber med nå. Og så lenge vi har konkrete arbeidsoppgaver som må gjøres for å kunne gi en større sikkerhet rundt beslutningen om hvor lenge vi skal holde på, så holder vi på, sier Øystese.

Hun sier at det er hennes oppgave å ta beslutningen om når søket ikke lenger skal handle om å finne overlevende etter skredet.

– Men vi er ikke der nå, sier politimesteren.

Les også: Mannskaper på vei ut i rasområdet – politiet har fortsatt håp om å finne overlevende

– Været spiller ikke på vår side nå

Politiets innsatsleder Roy Alkvist fikk også spørsmål om været la en demper på muligheten til å overleve.

– Været spiller ikke på vår side nå. Det er kjølig, og det er en forskjell på vinter og sommer. Vi støtter oss på det helse sier, og på bakgrunn av deres tilbakemeldinger vi fortsatt i en redningsaksjon som innebærer at vi har håp om å finne de overlevende, sier Alkvist.

Tre såkalte usar-team jobber lørdag i skredområdet i Gjerdrum for å lete etter savnede. Det opplyste politiets innsatsleder Roy Alkvist på en pressekonferanse lørdag klokka 12. Usar står for urbant søk og redning.

– Redningsaksjonen pågår for fullt. Per nå er det tre ulike usar-team som jobber inne i rasområdet, samt hundeekvipasjer. Det er usar-team både fra Trøndelag, Oslo og Nedre Romerike samt hundeekvipasjer fra Oslo politidistrikt som nå er inne i rasområdet, sa han.

Helseressurser er også på plass.

Søkene gjøres ifølge Alkvist etter sannsynlighetsberegninger for hvor det kan ventes å være personer.

– Man har blant annet klart å ta seg inn til et par biler som er blitt undersøkt. Det er ikke gjort noen funn, men det er stadig søk som går utover i rasområdet.

Alkvist la til at det fortsatt vurderes å ta i bruk Forsvarets brolegger, et spesialkjøretøy, i området.

Les også: Politiet frigir navnene på de savnede i Gjerdrum

Mer fra Dagsavisen