Innenriks

Politikere reiste landet rundt digitalt

– Nei, sa Geir Pollestad (Sp) om videokonferanser i fjor. – Jeg tror vi må gjøre mer av dette, sier han nå.

Lederen av Stortingets næringskomité har kommet på andre tanker etter å ha gjennomført fire komitéreiser landet rundt på to dager, uten å krysse dørstokken hjemme i Rogaland.

Les også: Han vil få dem som flyr mye ned på jorda

Første «digitale komitéreise

Også resten av den 15 representanter store næringskomiteen har byttet ut flysetet med godstolen, under det som omtales som komiteens første «digitale komitéreise».

– Dette har gått overraskende bra, konstaterer Pollestad.

– Vi har vært på kryss og tvers digitalt og møtt bedrifter og interesseorganisasjoner.

Målsettingen har vært å innhente generell kunnskap om hvilke konsekvenser koronapandemien har fått.

– Vi har fått god oversikt over situasjonen i store deler av næringslivet i store deler av landet, i løpet av kort tid, forteller Pollestad.

– Bare i løpet av halvannen time onsdag formiddag, møtte vi åtte bedrifter, og i løpet av ettermiddagen var det møter med seks til. Mellom dette var det møte i Europautvalget.

– Da har vi vel fått mer politiker for pengene?

– Ja, vi har fått jobbet mer effektivt, svarer Pollestad.

Les også: Vil stanse ny vekst i flytrafikken

Mente noe annet i fjor

Tonen var en annen i fjor sommer. Da svarte Pollestad følgende på Dagsavisens spørsmål om noen av komitéreisene landet rundt kunne erstattes med videokonferanser:

– Nei. Det blir feil om folk utenfor det sentrale Østlandet skulle måtte forholde seg til Stortinget utelukkende via en skjerm.

Også de andre komitélederne som svarte på Dagsavisens spørsmål om dette, var negative til å erstatte fly med skjerm. Foranledningen til spørsmålene var tall fra Stortingets administrasjon, som viser at antallet flyreiser som stortingsrepresentantene gjør innenlands, økte med hele 17 prosent i perioden 2015-2018.

Gjennom fjoråret og videre inn i 2020 fortsatte toppolitikerne å være storforbrukere av flyreiser, sammenlignet med de aller fleste av oss. Slik var det iallfall til et visst virus fikk næringskomiteen på andre tanker tidligere i høst.

Les også: Oljeansatte fyller flyene

– En demokratisk effekt

– Vi hadde planlagt fysiske komitéreiser til Vestlandet, Østlandet, Nord-Norge og Trøndelag i september, og hadde fått «go» fra Stortinget til å reise, hvis det var nødvendig. Men vurderingen vår ble at det er stor forskjell på å reise én eller to, og 15, forteller Pollestad.

– Og det er ikke lett for en bedrift å si nei til et besøk fra Stortinget, selv om den skulle ha lyst til det på grunn av koronasituasjonen, fortsetter han.

Nå kan de avlyste fysiske møtene paradoksalt nok føre til å flere får muligheten til å komme til orde i aktuelle saker.

– Jeg tror at digitale løsninger kan få en demokratisk effekt. Terskelen for å møte komiteen blir lavere, sier Pollestad.

– Ved tradisjonelle høringer må de som vil delta, reise inn til Oslo. Ved bruk av digitale løsninger kan vi få flere innspill, også fra regionale interesseorganisasjoner og enkeltbedrifter, fortsetter han.

Pollestad ser dessuten for seg at digitale møter kan være nyttige for næringskomiteen, for enkelt å få klarhet i utviklingen av ulike typer prosjekter som bedrifter iverksetter og orienterer komiteen om.

Les også: Stortinget er storforbrukere av flyreiser 

– Må komme i tillegg

Uten koronapandemien ville tiden likevel ikke vært moden for flere digitale møter, mener Pollestad.

– For sju måneder siden tror jeg verken Stortinget eller dem vi har møtt under vår første digitale komitéreise, ville hatt kompetanse nok til at disse møtene ville ha kunnet flyte greit. Koronapandemien har tvunget fram nye måter å jobbe på.

Men den som måtte tro at Pollestad nå vinker farvel til framtidige komitéreiser med fly, tar feil.

– Digitale komitéreiser må komme i tillegg til de ordinære reisene. Det er ekstremt viktig at vi ikke slutter å reise, understreker han.

For Pollestad er den fysiske tilstedeværelsen viktig.

– Jeg savner det å drikke kaffe fra samme kanne, hilse på folk og kjenne lukten av fisk, olje og stål.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen