Innenriks

Politiets Fellesforbund ber om bevæpning etter terrorangrepene i Europa

Politidirektoratet ser derimot ingen grunn til bevæpning.

Av NTB

– Norsk politi setter liv i fare når polititjenestemenn ikke bærer våpen, hevder Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund overfor NRK.

Bolstad, som tidligere har gått inn for en generell bevæpning av norsk politi, mener det nå haster med å få på plass en midlertidig bevæpning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bekymret

Bolstad er bekymret for hva som ville ha skjedd dersom politiet sto overfor en tilsvarende situasjon som i Barcelona på torsdag eller som i Åbo fredag. Han får støtte fra stabssjefen i Oslo-politiet, Johan Fredriksen, som også er bekymret.

– Det er begrunnet i hendelsene vi ser rundt oss, og vi ser tre eksempler nå hvor politiet har stoppet en pågående drapshandling ved å ha umiddelbar tilgang på våpen. Det tenker jeg kan utgjøre en forskjell for vårt samfunnsoppdrag, sier han.

I Spania kjørte terroristene på en politibil, og skal ha løpt videre med kniver og en øks i hendene. En politimann skjøt og drepte fire av terroristene. I Åbo ble gjerningsmannen skutt i beinet og pågrepet av politiet.

Fremskrittspartiet går til valg på generell bevæpning av politiet, og gjentar budskapet nå:

– Terrorhendelsene den siste tiden har vist at rask respons er avgjørende for å redde liv, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Les også: Advarer mot bevæpning

Ingen grunn til bevæpning

Politidirektoratet (POD) sier i en kommentar til NRK at de ikke ser noen grunn til å endre bevæpningen.

– Med tanke på den konkrete situasjonen, er det ingen ny trusselvurdering fra PST. Vi ligger på samme nivå som vi har ligget på, og det tilsier at vi har et ubevæpnet politi, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

I perioden 25. november 2014 til 3. februar 2016 var norsk politi midlertidig bevæpnet på grunn av et skjerpet trusselbilde. Bevæpningen ble gjenopptatt en kort periode i april i år etter lastebilangrepet i Stockholm og funn av en sprengladning i Oslo. Norge og Island er de eneste nordiske landene med ubevæpnet politi. (NTB)

Mer fra Dagsavisen