Innenriks

Politiet vurderer terrorøvelse i moské

I al-Noor-moskeen har oppmøtet på fredagsbønnen falt dramatisk. Flere moskeer har innført sikkerhetstiltak etter terrorangrepet i Bærum. Politiet vurderer nå en egen terrorøvelse.

Av Jenny Dahl Bakken og Kenneth Haug, Vårt Land

Blodet er tørket av teppene, men det er fortsatt spor etter terrorangrepet i al-Noor-moskeen i Bærum.

– På fredagsbønn hadde vi tidligere 250-350. Nå er det kanskje 80 stykker, sier informasjonsansvarlig Waheed Ahmed.

Les også: Manshaus forklarte seg om motiv

– Tar tid å bearbeide

Det er over tre måneder siden Philip Manshaus tok seg inn i moskeen med ønske om å begå massakre – men ble stanset. Fortsatt er mange redde, forteller Ahmed. Han sier det tar tid å bearbeide en slik hendelse.

– Man har levd i troen at «det vil aldri skje oss», og i hvert fall ikke i Norge. Når man da har opplevd det én gang, og det er andre terrorhendelsen i Norge, blir bekymringa desto større for om det kan skje igjen.

Les også: Moskeen mottok trusler

Saudiarabisk besøk

Fredag besøkte generalsekretæren i Den muslimske verdensligaen, Mohammed Abdulkarim Alissa, al-Noor-moskeen. Han ønsket å vise sympati med forsamlingen. Alissas organisasjon er en av de største internasjonale ikke-statlige muslimske organisasjonene, selv om den har tette bånd til saudiarabiske myndigheter.

– Vi ønsker alltid at myndigheter skal beskytte gudshus verden over, både muslimske og ikke-muslimske, sier Alissa til Vårt Land.

Generalsekretæren, som også har vært justisminister i Saudi-Arabia, valgte å rose Norge for det trygge samfunnet.

– Vi mener sikkerheten i Norge er veldig god. I dag møtte jeg mange norske muslimer, og de uttrykte alle takknemlighet og stolthet over å bo i et slikt land, sier Alissa.

Les også: Markering mot rasisme til minne om Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

– Bør ikke påvirke tilliten til Norge

I tillegg roser generalsekretæren sikkerhetstiltakene i al-Noor-moskeen. Selv ønsker ikke moskeen å kommentere sine sikkerhetstiltak i detalj, men det er kjent at de har kodelås på inngangsdørene i moskeen.

– Utvilsomt var det en terrorhandling her, men det bør ikke påvirke tilliten muslimer har til Norge og norsk sikkerhet, avslutter generalsekretæren.

Han fikk blant annet se forsamlingens «bestefar», Mohammed Rafiq, demonstrere hvordan han la terroristen i bakken.

Vil øve på å slå ned angrep mot moské

For en tid tilbake var det informasjonsmøte for moskeene i det sentrale østlandsområdet med politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Der ble blant annet sikkerhetstiltak diskutert. Politiet har i etterkant gitt uttrykk for at de ønsker å gjennomføre en øvelse der scenariet er et angrep på moské.

Ifølge politiet selv er det snakk om en såkalt PLIVO-øvelse, en årlig øvelse for alle nødetatene. PLIVO står for «pågående livstruende vold».

– Vi har øvd på en rekke objekter sammen med sikkerhetsansvarlige og ansatte. Blant annet sammen med Utdanningsetaten, Stortinget, regjeringen, Norges Bank, jernbanen, T-banen, kjøpesentre, og så videre. Så det er ikke spesielt at vi nå planlegger en øvelse på en moské, sier stabssjef Thor Langli i oslopolitiet.

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser imidlertid til Vårt Land at de ikke kjenner til noen konkrete trusler mot moskéer i Norge.

Har innført vaktordning

Al-Noor hadde allerede en del sikkerhetstiltak på plass og har styrket sikkerheten ytterligere etter angrepet. Blant annet har de en vaktordning i moskeen, forteller Ahmed. Det er det flere moskeer som har, viser en rundspørring Vårt Land har gjort.

Noen steder har det oppstått spontant. I Bergen moské forteller styreleder Badreddine Maizi at det nå er noen som stiller seg ved dørene og passer på, når andre ber.

– Jeg merker at flere er frivillige vakter. Noen vil beskytte eller «ofre seg». Jeg har ikke snakket med dem om hvorfor de gjør det. Det virker som en del tar litt ansvar, sier han.

IRN setter ned arbeidsgruppe

Flere moskeer i Oslo forteller at de nå har vektere som passer på under fredagsbønnen. Det er også noen som har innført overvåkningskamera ved inngangen eller kodelås, og andre diskuterer å gjøre dette.

Islamsk råd Norge (IRN) har satt ned en arbeidsgruppe som skal utarbeide forslag til sikkerhetstiltak for moskeene.

Bekymrede medlemmer, men andre tilbake til normalen

Mens flere moskeer fortsatt får henvendelser fra bekymrede medlemmer og merker noe mindre pågang, sier andre at bruken av moskeen er tilbake til normalen.

– Folk bruker moskeen som normalt. De føler seg tryggere etter at vi har fått vektere. Samtidig jobber vi med en beredskapsplan, og det har vi også meldt ut til våre medlemmer, sier styremedlem Azizurrehman Khan i Ghousia-moskeen.

Merker en økt vaktsomhet

Om noen ser noe uvanlig, meldes det fra i moskeene. Yasir Ahmed i Islamsk Råd mener man også kan merke en økt vaktsomhet fra ikke-muslimer.

– Du merker en annen holdning fra ikke-muslimer, også rundt moskeene i byen. At de følger med og «passer på» rundt moskeen og nabolaget. Det er hyggelig. Du ser at folk ser ekstra nøye på moskeen når de går forbi, sier han.

I Al-Noor-moskeen får de fremdeles støtte fra folk.

– Det har vært en enorm varme, omsorg, støtte. Folk har vist at vi står sammen. Det betyr mye, sier Waheed Ahmed i moskeen.

– Vi må leve våre liv som normalt

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen sier de også merker at flere er redde. Han har en klar oppfordring:

– Min holdning til dette og mitt råd til alle, ikke bare muslimer, er at terroristene vinner på frykt. Vi må eliminere våpenet deres, vi må ikke være redde. Blir vi redde har de vunnet. Vi må leve våre liv som normalt, samtidig som vi tar våre forholdsregler.

Terrorangrepet:

  • Lørdag 10. august tok Philip Manshaus seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum bevæpnet med skytevåpen.
  • I forkant skal han ha publisert et innlegg på nettforumet endchan, hvor han tar til orde for rasekrig. Han drepte sin stesøster i deres felles hjem før han dro til moskeen.
  • Manshaus er siktet for drap på sin stesøster Johanne Ihle-Hansen og terrorhandlingen i Bærum.
  • Han erkjenner ikke straffskyld.

Mer fra Dagsavisen