Innenriks

Politiet vil fokusere på islamister

Islamisten Ubaydullah Hussain (27) framstilles for varetekt lørdag.

Både gjentakelsesfare og fare for bevisforspillelse er årsaken til at politiet ønsker 27-åringen i varetekt.

– Ut fra gjentakelsesperspektivet er det naturlig å be om fire uker, sier politifullmektig Kathrine Wold-Kristoff til NTB.

Hussain er siktet for trusler mot to journalister som har skrevet avslørende artikler om norske islamister, inkludert miljøet rundt 27-åringens gruppering Profetens Ummah.

Skal få oppmerksomhet

27-åringen nekter straffskyld, men innrømmer å ha skrevet e-postene med de angivelige truslene.

Hussain ble pågrepet da han meldte seg på Sentrum politistasjon i Oslo torsdag, kort tid etter at politiet aksjonerte mot boligen hans.

Saken mot Ubaydullah er overført til Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet. Politiinspektør Einar Aas sier at miljøet har bedt om oppmerksomhet. – Det skal de nå få.

– De har også vår oppmerksomhet, sier informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen til NTB.

Informasjonsdeling

Aas sier politiet vil samarbeide tett med PST, men Bernsen ønsker ikke å si hva PST konkret gjør utover å dele informasjon.

– Men det handler blant annet om informasjonsdeling som både kan bygge opp under våre og Oslo-politiets arbeidsoppgaver, sier Bernsen.

Han ønsker ikke å fortelle hvor store ressurser eller hvor stort trykk PST har mot de forskjellige miljøene, men sier at de selvfølgelig holder et øye med hva som foregår.

– Det er et poeng for oss å ikke avsløre hva vi gjør, og hva vi ikke gjør, sier han.

Savner politibeskyttelse

I tillegg er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om en Facebook-melding fra Hussain, som har stått fram som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud vil mandag besøke Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Besøket har kommet i stand med bakgrunn i de siste dagers hendelser og oppslag. Statsråden ønsker å vise sin støtte til det jødiske miljøet i Norge og høre med dem hvordan de opplever situasjonen, opplyser departementet.

Mer fra Dagsavisen