Innenriks

- Politiet var passive

Mens skadde ungdommer så blålys på landsiden ved Utøya, fortsatte Breivik å drepe.

I går vitnet politiet om aksjonen på Utøya 22. juli i fjor. Men først fikk retten høre Utøya-overlevende Adrian Pracon (21). Han så blålysene på landsiden og håpet politiet skulle redde ham. Så skjøt Breivik ham og drepte fem personer, bare minutter før politiet pågrep ham.

- Politiet kunne grepet inn tidligere. Problemet var å transportere seg over til Utøya, men det kan virke som om politiet var litt passive til å begynne med, sier terrorekspert Magnus Ranstorp til Dagsavisen.

Han er en av verdens mest framtredende eksperter på terrorisme og for tida knyttet til Försvarshögskolan i Stockholm. Han mener det ikke går an å vente på beredskapstroppen når mennesker skytes, som på Utøya. Problemet var bare at de første politimennene på landsiden ikke hadde tilgang til båt.

Flere feil

Pårørende og overlevende har kritisert politiet for at de ikke maktet å pågripe massemorderen tidligere. Det siste kvarteret ble 27 mennesker drept. Politiet har blitt kritisert for:

* Valget av fartøy over til Utøya: Den røde gummibåten har blitt stående som et symbol på kritikken av innsatsen til politiet den 22. juli.

* Valg av utfartssted: Det lå flere titalls fritidsbåter i Utvika-havna, bare 675 meter unna Utøya-kaia med båt. Likevel valgte lokalt politi å hente beredskapstroppen med en medbrakt gummibåt ved kaien på Storøya, 3,64 kilometer fra Utøya med båt.

* Dårlig bemanning: En person satt på operasjonssentralen på Hønefoss politistasjon og tok imot 112-telefonene. Fem andre polititjenestemenn var på jobb på stasjonen.

* Kommunikasjonssvikt internt i politiet: Beredskapstroppen gikk i land på Utøya rundt klokka 18.26 og arresterte Breivik 6-8 minutter etterpå. Nordre Buskerud politidistrikt mener de kunne ha vært på Utøya 16 minutter tidligere, men at de interne sambandsproblemene og rutinesvikt forsinket operasjonen.

* Mangelen på helikopter: Politiets eget helikopter sto på bakken da terroren rammet 22. juli. Mannskapet var på ferie.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ble klubbet ned av dommeren da hun stilte spørsmål om hvorfor politiets første menn på landssiden ikke forsøkte å reise over til Utøya for å stanse massakren. Den første enheten hadde ikke tilgang på båt, men Larsen synes politiet virket «handlingslammet» og ikke gjorde nok for å komme seg raskt ut til øya.

- Kunne ikke svare

- Når det står en politimann i vitneboksen, må vi spørre «hvorfor dro du ikke ut for å redde våre barn?» sa Larsen til Dagsavisen.

Hun synes aksjonen virket kaotisk og uoversiktlig.

- Jeg spurte hvem som ga orde, men det kunne han ikke svare på, understreket hun.

Heller ikke bistandsadvokat Arne Seland er imponert over politiaksjonen. Han kritiserer både politiaksjonen og den interne evalueringen Nordre Buskerud politidistrikt har gjort.

- Det kan ikke være tvil om at Breivik kunne vært pågrepet tidligere dersom man hadde brukt en annen båt, sier Seland.

Bistandsadvokat Johan Christian Elden mener det er i ettertid er åpenbart at Breivik kunne vært stansen tidligere.

- Men situasjonen etter bomben i Oslo var så uoversiktlig at det er vanskelig å kritisere de vurderingene som ble foretatt på underordnet nivå, sier Elden.

Overlastet båten

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener man ikke kunne forvente at den første politimannen på landsiden, som etter hvert fikk tilgang til båt, skulle reist over til øya alene. Det hadde vært for farlig, mener han. Men han er svært kritisk til at politiet valgte å overlaste den røde gummibåten.

- Jeg vil ikke dømme politiet, for de har vært i en forferdelig situasjon. Men med mer trening kunne kanskje dette gått annerledes, sier han.

I går vitnet aksjonslederen, politioverbetjent Hans Mattis Hamborg, og beskrev det som en «utrolig ulykksalig situasjon» da politibåten ble overlesset med tjenestemenn, fikk vann i bensinen og stoppet. Ranstorp mener det norske politiet må øve seg mer på instruksen «skyting pågår», som betyr at politiet skal gripe inn så fort som mulig.

- Når man får inn melding om at folk skytes, kan man ikke vente på beredskapstroppen, sier han og understreker at de første politimennene på landsiden av øya dessverre ikke hadde tilgang til båt.

Mer fra Dagsavisen