Innenriks

Politiet skal likevel være bevæpnet

Den midlertidige bevæpningen av politiet blir forlenget til 1. desember i kjølvannet av terrorangrepene i Paris. Trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, mener Politidirektoratet.

Av Hege Wallenius

Ledelsen i Politidirektoratet (POD) var mandag i møte med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Oslo politidistrikt etter massakren i den franske hovedstaden sist uke.

– Det viktigste vi nå kan gjøre, er å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i POD.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har derfor besluttet at overgangen til fremskutt lagring av politiets skytevåpen utsettes til 1. desember. Fram til da opprettholdes bevæpningen slik den har vært, opplyser Politidirektoratet. Det betyr at politifolk vil fortsatt å spenne en pistol rundt låret når de går ut.

– Det er fortsatt slik at trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, heter det i en pressemelding fra POD.

FREDAG: Slutt på politibevæpningen

Ba ikke om forlengelse

Det var sist uke at Politidirektoratet besluttet at de ikke ville be om forlengelse av den midlertidige bevæpningen. Bakgrunnen for beslutningen var at PST i slutten av oktober nedgraderte trusselnivået.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Vi har en ny normalsituasjon, og dagens våpeninstruks hjemler ikke for dette, sa Humlegård til NTB fredag.

Planen var da at den midlertidige bevæpningen skulle opphøre tirsdag 17. november, og at nær 6.000 politifolk skulle gå tilbake til ordningen med framskutt lagring av våpen i bil.

Samme kveld startet de dødelige angrepene i Paris. Allerede dagen etter fastslo PST at de ikke endrer trusselvurderingen. Sikkerhetstjenesten har imidlertid styrket bemanningen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Permanent

Terrorangrepene i Paris gjør at permanent bevæpning av politiet må vurderes her hjemme, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi, sa Anundsen til NRK mandag morgen.

Søndag opplyste justisministeren til kringkasteren at han har bedt PST komme med en ny trusselvurdering knyttet til hvordan asyltilstrømmingen påvirker trusselbildet i Norge.
Støtte fra Høyre

Justispolitisk talsperson Anders B. Werp i Høyre sier partiet støtter at politiet igjen blir bevæpnet.

– Den umenneskelige og barbariske terroren i Paris berører oss alle. Den viser at sikkerhet ikke er en selvsagt ting. Nok en gang blir vi minnet om at sikkerheten i samfunnet raskt kan endre seg i møtet med kaldblodige og kyniske verdier, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen