Politiet: – Russedressen beskytter ikke mot covid-19

Politiet i Innlandet har natt til lørdag måtte stoppe flere fester hvor russen har samlet seg i hopetall og trosset myndighetenes råd om distansering.

De fleste av festene fant sted utendørs og hadde over 50 festdeltakere, forteller operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NTB.

– Vår oppgave er i stor grad å gi råd og veiledning, men det har vært vanskelig da russen løp fra stedet i alle retninger da de så politiet komme, sier han.

At russen flykter fra stedet mener han viser at de vet at slike ansamlinger ikke er i tråd med dagens koronaråd.

– Det er åpenbart at de vet de holder på med noe de ikke bør, sier Hoft.

Samfunnets bestemmelser

Festene de har stoppet har vært over hele distriktet, i Hamar, Lillehammer, Gjøvik og Hadeland.

På Twitter ber politiet russen om å forholde seg til samfunnets bestemmelser.

– Røde, blå og svarte dresser beskytter ikke mot Covid-19, ei heller fritar disse dressene fra å forholde seg til de nasjonale bestemmelser og råd, skriver de.

Politiet ber russen være voksne nok til å forholde seg til samfunnets bestemmelser og sier at de vil håndheve brudd de kommer over.

Regler for russen

Innlandet politidistrikt la torsdag ut egne regler og retningslinjer for russen.

– Dere må forholde dere til helsemyndighetenes anbefalinger om maksimum fem personer samlet med to meters avstand, vaske hender og ikke del flaske, skriver politiet.

De ber også russen unngå å dele ut russekort da det kan overføre smitte.

– Tenk kreativt, og bruk sosiale medier – gjennomfør forskjellige «russeritualer» på en måte ingen har gjort før dere, oppfordrer de, og ber samtidig russen bære russedressen med stolthet etter mange års skolegang.

– Dere er et russekull som kommer til å bli husket, på en god måte, avslutter politiet.

Flere fester

Også politiet i Oslo sier at de har fått mange meldinger om støy og ansamlinger av russ. Det samme gjelder i Ålesund.

– Flere meldinger om ordensforstyrrelse fra russen og russebiler. Overholder ikke korona-smitteanbefalingene og heller ikke anmodning fra politiet om å bryte opp festene, skriver Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.