Innenriks

Politiet kommer om natta

Hvilken som helst natt må barnefamilier med endelig avslag på opphold i Norge regne med å få politiet på døra.

Dagsavisen har de siste ukene snakket med flere barn og ansatte på asylmottak som forteller om polititjenestemenn som uten forvarsel trenger seg inn til barnefamilier, vekker dem opp og gir dem en time på seg til å pakke.

– Klokka halv fem om morgenen ringte det på døra. Det var 19. januar og helt mørkt ute. Mamma lukket opp. Jeg hørte henne skrike. Åtte–ni politimenn i uniform tok alle skoene våre og samlet dem i en søppelsekk. Så var det rett ut i bilen, uten å ta farvel med noen. Mamma glemte å ta med seg medisinene sine, forteller Fatema Rahimi på telefon fra Kabul i Afghanistan.

Les også: - Asyl-lavmål av Norge

Grov omsorgssvikt

De ansatte på asylmottaket i Torpo understøtter Fatemas beskrivelse av politiets framferd som unødvendig brutal.

– Hvis vi hadde behandlet norske barn som vi behandler asylsøkerbarn, ville det vært grov omsorgssvikt. I alle andre saker er målet at barna skal være minst mulig skadelidende, sier advokat Bente Roli som i flere tiår har jobbet med asylsaker.

– Advokatene til asylsøkere med endelig avslag får ikke beskjed når folk blir hentet av politiet, sier Roli.

– Det er helt vanlig og typisk for iverksettelse av endelige vedtak. Klientene skal imidlertid ha adgang til å kontakte sin advokat på telefon straks de er pågrepet, sier advokat Arild Humlen.

Humlen leder Advokat­foreningens rettssikkerhets­utvalg og har i en årrekke representert lengeværende asylbarn.

I praksis får klientene sjelden ringt og varslet advokaten sin før de er internert i lukket mottak på Trandum.

– Da er det som oftest for seint for å hindre at klientene blir satt på første fly tilbake, sier advokat Torstein Leipsland.

Han representerer den afghanske familien Hoseini som i slutten av januar i år ble sendt tilbake til Herat i Afghanistan, et land de tre barna aldri før har vært i. Familien var flyktninger i Iran før de søkte asyl i Norge. De hadde vært fire år i Kristiansand da de ble hentet av politiet.

Les også: Tre dager for sent

– Vondt i hjertet

Yngstejenta i familien, 13 år gamle Yeganeh, skrev dette i et brev fra Trandum:

«Jeg fikk alle karakterene mine på fredag. Klokka seks om morgenen, mens jeg sov, låste politiet seg inn til oss. De hadde nøkkel. Så sa de at de skulle sende oss til Afghanistan, og at vi skulle rydde og dra til Oslo. Politiet sa at det var en kommune, men det var ikke det. Det er jo et fengsel! Det er veldig skummelt her.»

Hennes 15 år gamle bror Mahmood skriver:

«Disse to dagene her har jeg veldig vondt i hjertet mitt, men jeg har ikke sagt det til foreldrene mine. Vær så snill, ikke send oss til Afghanistan», trygler 15-åringen.
Men tvangsutsendt ble de.

– Avslaget fra Utlendingsnemnda må ha vært klart allerede fredag, ettersom utlendingspolitiet pågrep familien tidlig lørdag morgen. Jeg fikk først beskjed om at utvisningsvedtaket var opprettholdt mandag ettermiddag, sier advokat Torstein Leipsland.

Skammelig

– Myndighetene bryr seg ikke om at disse allerede traumatiserte barna påføres enda flere traumer, de skal jo allikevel ikke være i Norge. Å behandle asylsøkere som de verste kriminelle er helt på trynet – og ikke en rettsstat verdig. Det er skammelig at politiske partier i alle avskygninger nesten kappes om å være strengest, sier Leipsland.

– Vi gjør alt for å skåne barna fra å bli hentet av politiet mens de er på skolen eller i barnehagen. Derfor hentes de tidlig om morgenen mens familien er samlet, sier kommunikasjonsrådgiver Monica P. Olsen i Politiets utlendingsenhet.

– Tidspunktet for når politiet kommer, er også styrt av avstanden til mottaket – og flytider til destinasjonen. Vi tilstreber å kjøre barnefamiliene rett på flyet for at de skal slippe å være i lukket mottak på Trandum. Må de til Trandum, ønsker vi at oppholdet blir kortest mulig, sier Olsen.

Kronerulling for anke

Hun understreker at barne­familier med endelig avslag og fastsatt utreisedato oppfordres til å reise frivillig – nettopp for å få bedre kontroll på avreisen selv.

– Politiets utlendingsenhet bruker aldri uniform. Hvis noen har hatt på seg uniform er det lokalt politi, sier Monica P. Olsen.

Fatema Rahimis familie fikk denne uka avslag på sin begjæring om å komme tilbake til Norge, skolen og vennene på Torpo i Ål i Hallingdal. Støttegruppa på Torpo har nå startet en kronerulling for å finansiere en anke til lagmannsretten.

Mer fra Dagsavisen