Innenriks

Politi-Ipaden uteblir

Fire år etter avgjørelsen har fortsatt ikke alle politibiler en Ipad.

Bilde 1 av 2

– Det er ikke satt noe tidspunkt for dette. Det er opp til den enkelte politimester å avgjøre takten på anskaffelser i sitt politidistrikt, sier seksjonssjef Asbjørn Rønnestad i IKT-avdelingen i Politidirektoratet (POD) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Beslutningen om å utstyre politibilene med en Ipad ble tatt i mars 2013.

Les også: Forvirrende svar fra Frp om Politidirektoratet

Steinalder-teknologi

Da la daværende justisminister Grete Faremo (Ap) fram terrorberedskapsmeldingen. Det ble donert ti millioner kroner til nettbrett som skulle ut i politibilene og avlaste operasjonssentralene. 1.150 nettbrett ble kjøpt inn til de ulike politidistriktene.

Faremos Ipad-avgjørelse har imidlertid trukket ut i tid og kostet mye penger. I 2017 kjører det fremdeles politi på norske veier uten en Ipad i politibilen.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sier at datateknologien i politiet «hører steinalderen til».

Inntil nylig har politiet operert med 242 lokale systemer som ikke har kunnet kommunisere med hverandre.

– Det har blitt vanskeligere å rulle ut teknologien enn først antatt. Politiet har manglet en overordnet ledelse, og utviklingen av felles IKT-systemer har blitt skadelidende. POD arbeider nå intenst med en ny IKT-plattform. Det er helt avgjørende både for tryggheten til innbyggerne og for at norsk politi skal kunne utvikle seg, sier Elvenes til ANB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Framtidens politi

Han påpeker at Ipad i bil er en måte norsk politi skal jobbe på og at det tilhører framtiden.

– Utrykningstiden med et rullende politi blir kortere. Politiet er ikke fastlåst til ett kontor, men er på hjul. Når du er mer mobil, er du også mer operativ, sier han.

Innføring av Ipad i politibil er en vesentlig del av politireformen og det som POD kaller «politiarbeid» på stedet:

* Det innføres nasjonalt. Førstelinje utfører og ferdigstiller en større mengde oppgaver så tidlig som mulig på stedet.

* Pilotprosjekt i tre politidistrikter (Rogaland, Troms og Vestfold) i 2014-15. Nasjonal innføring av de anbefalte arbeidsmetodene, samt noe videre utprøving/pilotering, i perioden fra 2016 til 2018.

* Et skritt i retning av en mer enhetlig og standardisert polititjeneste. Det støtter politiets nødvendige utvikling for å fungere og framstå som ett politi.

– Politiet skal bort fra mye av papirarbeidet og over på det digitale. Det bidrar til mer synlig politi, høyere rettssikkerhet og bedre kvalitet i etterforskningsarbeidet. Sakene kan også bli sluttført på stedet, påpeker Elvenes. (ANB)

Mer fra Dagsavisen