Innenriks

Plastforurensningen fortsetter

Regelverket for å stanse spredning av mikroplast fra kunstgressbaner, er kraftig forsinket.

I februar i fjor ba Stortinget regjeringen innføre et regelverk «som sikrer at effektivt utstyr for oppsamling av gummigranulat fra eksisterende og nye kunstgressbaner tas i bruk med virkning fra 1. januar 2019.»

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) forsikret at så skulle skje, i et intervju med NTB, dagen etter stortingsvedtaket.

– De nye reglene vil være på plass fra årsskiftet, lovet Elvestuen.

Nå er det likevel helt i det blå når dette regelverket kommer.

Les også: Nå skal hun rydde Oslo for gummi

– Ikke mulig å si

– Vi satser på å komme med et forslag i løpet av våren, sier statssekretær Atle Hamar (V) til Dagsavisen.

– Når blir det sendt på høring?

– Vi har som klar målsetting å få saken på høring i løpet av våren, svarer Hamar.

– Hvor lang blir høringsfristen?

– Høringsfristen skal normalt være tre måneder og ikke mindre enn seks uker, ifølge utredningsinstruksen.

– Når kan regelverket tre i kraft?

– Det er det ikke mulig å si noe om ennå, svarer Hamar.

Les også: Kan den nye kunstgressbanen på Tonsenhagen fikse problemet med granulat på avveie?

Nest største mikroplast-kilde

Miljødirektoratet kom med sitt forslag til forskrift for å hindre at mikroplast sprer seg i naturen fra kunstgressbaner, allerede i juli i fjor.

– Det er mulig å redusere utslippene med opptil 98 prosent, uttalte Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, i den anledning.

Kunstgressbaner er den nest største norske kilden til utslipp av mikroplast. Mellom 1.500 og 3.000 tonn gummigranulat havner på avveie hvert år, ifølge Elvestuen. De små plastkulene «kan både skade lokal natur og gå ut i havet gjennom avløpsvann», påpeker han.

– Hvorfor er departementet ennå ikke ferdig med å vurdere Miljødirektoratets forslag?

– Det er mange hensyn å ta i alle slike saker, og vi er opptatt av at prosessen skal være grundig, svarer Hamar.

– Har det fått noen konsekvenser at regelverket ikke trådte i kraft ved årsskiftet, slik Stortinget ba om?

– Vi er kjent med tilfeller der det har blitt innført tiltak for å hindre at gummigranulat spres fra fotballbaner. Ellers vil konsekvensen være at det vil ta noe tid før et regelverk er på plass. Det er ikke noe i veien for at idretten og kommunene gjennomfører tiltak selv om det ikke er vedtatt noen forskrift, svarer Hamar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Altfor treig

Allerede i sin tid som leder av Naturvernforbundet, var Lars Haltbrekken opptatt av å få stanset gummigranulat på avveie. I april 2016 ble han intervjuet av Dagsavisen om dette. Nå, som stortingspolitiker for SV, er Haltbrekken oppgitt over klima- og miljøministerens innsats i denne saken.

– Elvestuen er altfor treig på avtrekkeren. Her har han hatt et forslag liggende i over et halvt år, til hvordan forurensningen fra kunstgressbaner kan begrenses kraftig. Nå forventer jeg handling. Hvis ikke frykter jeg at det går nok en vinter og vår hvor plast fortsetter å bli spredt ut i naturen fra kunstgressbanene, sier Haltbrekken.

Han mener det haster med å få på plass tiltakene som stanser forurensningen, og viser til at den helseskadelige mikroplasten blir funnet stadig nye steder.

14. februar kunne Miljødirektoratet melde at Norsk institutt for vannforskning hadde funnet mikroplast i samtlige av 20 vannprøver tatt ulike steder i Mjøsa, og i seks av ti vannprøver tatt i Femunden. Plastposer, isopor og tekstiler ble nevnt som mulige kilder. I oppfølgingen av dette har Miljødirektoratet igangsatt et prosjekt for å studere transporten av mikroplast i elvene.

– Det er behov for å se nærmere på hvordan mikroplast transporteres fra forurensningskildene og ut i miljøet, og hvordan den sprer seg videre i næringskjedene, sier Ellen Hambro.

Haltbrekken påpeker at dyr lett kan forveksle plastbiter med mat.

– Det kan gi indre skader, forgiftning, fordøyelsesproblemer og falsk matthetsfølelse.

Saken fortsetter under bildet.

på etterskudd: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Les også: Miljødirektoratet foreslår nye regler - kunstgressbaner kan bli dyrt

1.700 kunstgressbaner

Totalt er det om lag 1.700 kunstgressbaner i Norge, og mange av dem bruker gummigranulat som fyllmasse. Miljødirektoratet har foreslått blant annet følgende tiltak for å forhindre at granulat forsvinner fra dem:

* Fysiske barrierer rundt banene.

* Krav til håndteringen av drens- og overvann.

* Stans i lagring av snø som fjernes fra banene, utenfor banene. I stedet foreslås det at snøen lagres på deler av banene eller i egen snødeponier.

Nye fyllmasser som kan erstatte gummigranulat er under utvikling. Miljødirektoratet har derfor også foreslått at de som er baneansvarlige, får plikt til å vurdere om de kan bytte ut gummigranulat med mer miljøvennlige materialer.

Les også: NFF stritter imot miljøvennlig kunstgress

Mer fra Dagsavisen