Innenriks

Pizza serveres også på sølvfat

Grunnlaget for matvanene legges allerede under oppveksten og de beholder man – delvis uavhengig av klassetilhørighet viser forskning fra Arbetslivsinstituet i Stockholm.

– Maten symboliserer og har betydning for identitet kjønn og klasse. Jeg er ikke forundret over disse opplysningene sier seniorforsker Gun Roos ved Statens institutt for forbruksforskning.

Hun trekker paralleller til mennesker som flytter seg fysisk fra land til land. Da endres gjerne matvanene ved mindre viktige måltider som frokosten mens middagstradisjonen opprettholdes. Det kan være de samme mekanismene som slår inn her mener Roos.

Lever sunnere

Matvanene er imidlertid det eneste vi beholder når vi klatrer på klassestigen. Vi tilpasser nemlig livsstilen etter omgivelsene og jo høyere opp vi kommer desto sunnere lever vi.

– Den sosiale klassen du kommer til betyr altså mer for helsen din enn den du kommer fra sier mannen bak den svenske undersøkelsen Ingvar Lundberg.

Professoren har studert 50.000 svenske menn og deres helseutvikling fra rekruttskolen gjennom tretti år.

– Klassetilpasningen starter allerede i ungdomstiden. Det er da du skaffer deg utdanning – noe som bestemmer hvilken klasse du havner i. Samtidig som det er i denne alderen du begynner å røyke og drikke forteller Lundberg.

Dette har stor betydning for helseforskjellen mellom samfunnslagene. Lavere sosiale klasser skiller seg ut på alle områder når det gjelder dårligere helse nettopp fordi de både røyker og drikker mer. I tillegg har de dårligere psykisk helse og et annet kosthold.

– I Norden spiser medlemmer av øvre samfunnsklasse mer frukt og grønt enn lavere klassemedlemmer. Dessuten spiser de mindre kjøtt og mer ost men næringsinnholdet er det samme. Det er bare fettkildene som er ulike sier Gun Roos.

Mer katolsk enn paven

Men avanserer du fra lav til høy samfunnsklasse får du ikke bare bedre helse du får også et legitimitetsproblem ifølge Jon Ivar Elstad forsker ved Universitetet i Oslo. Et høystatusyrke innebærer ikke bare å utføre jobben men du skal også høre til.

– Du overoppfyller forventningene og tilpasser deg livsstilen i dette sjiktet allerede før du klatrer opp. Du blir mer katolsk enn paven og adopterer klesstil og røyke- og drikkevaner eller begynner å jogge eller å gå på den riktige helseklubben sier han.

Mer fra Dagsavisen