Innenriks

PFU-kritikk til Dagbladet

Pressens Faglige Utvalg mener Dagbladet opptrådte kritikkverdig da avisa publiserte kommentarartikkelen «Frykt og avsky i LO».

Bakgrunnen var en demonstrasjon LO i Oslo arrangerte mot vikarbyrådirektivet foran Stortinget i januar år. Da stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) talte til demonstrantene, ble hun møtt av buing.

Innledningen

Ifølge nettstedet Frifagbevegelse.no er det spesielt innledningen på den helsides kommentarartikkelen, ført i pennen av politisk redaktør Marie Simonsen, PFU reagerer på:

«HORE! HORE! HORE! De taktfaste ropene truet med å overdøve Anette Trettebergstuen (30) da hun holdt innlegg på Oslo LOs demonstrasjon på Løvebakken i forbindelse med streiken mot EUs vikarbyrådirektiv tidligere i januar.»

I sin begrunnelse skriver utvalget at verken PFU eller LO i Oslo, som klaget på artikkelen, har grunn til på tvile på at «h-ordet» kan ha falt under demonstrasjonen. Det er omfanget det handler om, og om det dermed er et faktum at det ble ropt taktfast og truet med å overdøve Trettebergstuen.

Ikke til stede

Dessuten påpeker PFU at det er framlagt som om Simonsen selv var til stede på arrangementet i avsnittet «Det er underlig å se en gjeng godt voksne menn rope «hore» til en ung stortingsrepresentant for at hun våger å tale dem imot».

PFU mener det er viktig å ha stor takhøyde i kommentarartikler, men det gjelder meninger og ikke fakta. I debatten i utvalget torsdag formiddag, påpekte Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold at pressen, og spesielt Marie Simonsen, er opptatt av ordenes valør, og hvor sterkt de kan virke. (NTB)

Mer fra Dagsavisen