Finansminister og partileder Siv Jensen har hittil i 2015 kun samlet inn 200 000 kroner i valgkampdonasjoner. Kun Rødt og KrF har samlet inn færre kroner. FOTO: HELLE GANNESTAD

Pengestopp for Siv

Kun Rødt og KrF har samlet inn mindre penger til valgkampen enn Frp så langt i år.

Med under 100 dager igjen til kommunevalget, er valgkampen godt i gang på de ulike partikontorene landet rundt. Og helt sentralt i partienes valgkampstrategier står pengeinnsamling.

– Valgkampbidrag er veldig viktig. Det gjør det mulig for oss å gjøre sprell i valgkampen som øker synligheten vår, forteller markedssjef i Høyre, Dag Terje Solvang.

Ifølge nettstedet partifinansiering.no, som driftes av Kommunaldepartementet og SSB, er pengerullingen blant norske partier allerede godt i gang.

Hittil i år har Arbeiderpartiet sopet inn suverent mest med sine 4.6 millioner kroner. Det er i all hovedsak LO og deres forbund som står for bidragene.

Verre for Frp

På andreplass så langt ligger regjeringspartiet Høyre, som hittil har fått til sammen 3,2 millioner kroner.

Regjeringspartner Frp går det derimot langt dårligere med. Ifølge de siste tallene har partiet kun fått inn 200.000 kroner i valgkampbidrag hittil i 2015.

Det er langt mindre enn partier som SV, Venstre, Senterpartiet og MDG. Alle pengene Frp har fått hittil er fra rederier.

Valgkampsjef i Frp, Helge Fossum, sier til Dagsavisen at partiet ikke har noen tydelig målsetting om hvor mye de ønsker seg i bidrag.

– Vi har ikke satt noen målsetting, men er takknemlige for det vi får. Når vi ser størrelsen på beløpene Ap får er det ikke tvil om at det er viktig for oss det vi får fra det private næringslivet. Vi har ikke LO eller andre organisasjoner i ryggen som bruker medlemskontingenten på å bidra til politiske partier, sier Fossum.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Rike onkler

De siste valgene har enkelte såkalte rike onkler, som Stein Erik Hagen og Christen Sveaas stått for en stor del av valgkampbudsjettet til Frp. Så langt har partiet ikke sett en krone fra noen av disse.

Fossum sier Frp er i løpende kontakt med potensielle givere.

– Vi er selvsagt i dialog med folk, og ønsker å gjøre det vi kan for å få et best mulig valgkampbudsjett, sier han.

Ifølge avisen VG sier Stein Erik Hagen at dersom Frp vil ha 500.000 i valgkampbidrag er det bare å ringe. Christen Sveaas har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken. Heller ikke Hagen har ønsket å kommentere sine bidrag, eller mangel på sådan.

Ingen gullmynter til KrF

Aller nederst på lista finner vi KrF, som ifølge partisekretær Knut Jahr ikke har fått inn en eneste krone i sentrale bidrag hittil i år.

Blant de små partiene som ikke mottar penger fra fagforeninger er det MDG som troner på toppen med 390.000 innsamlede kroner så langt.

– Vi har ingen rike onkler eller fagforeninger som Høyre og Ap har, så potensialet vårt ligger i mindre pengebidrag fra medlemmer, sier partisekretær Lars Gaupset.