Innenriks

Pene tjener fett

FORSKJELL PÅ FOLK: Det lønner seg å være attraktiv, skal man tro forskningen. Du får mer oppmerksomhet som barn og høyere lønn om folk oppfatter deg som vakker.

Økonomer, psykologer og sosiologer har i flere tiår studert effekten av å være over gjennomsnittet pen. Spesielt i USA og Storbritannia. Flere internasjonale studier viser at det kan være mye å tjene på å ha et symmetrisk ansikt.

Trynefaktorene vises også på lommeboka. Attraktive menn tjener 9 prosent mer i gjennomsnittet, og attraktive kvinner tjener 4 prosent mer. Det viser en ny undersøkelse gjennomført ved Yale university i USA, ifølge CBS.

Økonomiprofessor Daniel S. Hamermesh konkluderer også i sin bok «Beauty Pays» med at pene mennesker tjener mer enn de med mindre pene trekk. Kjekke professorer blir attpåtil bedre likt av studentene sine, og kjekke og pene politikere blir valgt foran sine mindre pene motstandere.

Lærerens yndling

Bildet er selvfølgelig ikke entydig. Er du en tiltrekkende kvinne, kan det for eksempel være vanskelig å få jobb i et maskulint yrke.

Fordelen starter allerede den dagen den smukke blir født. Søte babyer får nemlig mer oppmerksomhet - til og med fra sine egne foreldre. Det viser blant annet en psykologistudie av J.H Langlois fra 1995. Når pene barn starter på skolen viser det seg at læreren også forventer at de ­presterer bedre faglig. Læreren tror barnet skal være mer intelligent, ha et større faglig potensial, få bedre karakterer og klare seg bedre sosialt i klassemiljøet. Det viser en studie av Vicki Ritts fra 1992. Fersk amerikansk forskning viser også at elevene får noe bedre karakterer, og øker sjansene sine for å få en universitetsgrad.

Bra for karrieren

Dagsavisen skrev i går om juskjeden Joe & The Juice der det i hovedsak jobber unge, pene menn. Nestleder i LO-forbundet Handel og Kontor har merket seg at flere merkebutikker velger attraktive til å stå bak kassen. Tidligere har Dagsavisen omtalt at det er blitt vanligere at arbeidsgiver etterspør bilde til CV-en. Noe som også er tilfelle hos juskjeden.

En studie av Florencia López Bóo viser at det er noe større sjanse for at du blir innkalt til intervju om arbeidsgiver oppfatter personen på bildet som attraktiv. Det er kanskje ikke så rart, om man skal tro en studie Langlois publiserte i 2000. Den viser at vi oppfatter vakre mennesker som mer kompetente, snillere og mer lojal.

Lavere straff

Oppsiktsvekkende nok slår forskjells­behandlingen også inn når gjerningsmenn skal straffes i rettsvesenet.

Emeritus Per Schioldborg ved ­psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, har sammen med jurist Kyrre Lønnum funnet at vi gir pene voldtektsmenn, drapsmenn og svindlere betydelig lavere straff enn de som blir ansett som mindre pene.

- Flere studier har vist det samme. En teori er at stereotypen om pene ­mennesker som smartere mennesker med bedre intensjoner, aktiviseres, sier Lønnum.

- Vi trenger å kategorisere for å forstå verden rundt oss, men her slår det altså feil ut, legger han til.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen