Sandra Borch er Senterpartipolitiker, og har aldri skjult at hun er for pels.Her med en lånt jakke med ekte pels. FOTO: KRISTER SØRBØ

Pelshets på nett

Det går hett for seg på sosiale medier etter pelsdokumentaren på NRK. En person ble bedt om å rette hagla mot seg selv fordi han forsvarte pelsbruk. Også Sandra Borch er nå drapstruet.

Etter at dokumentaren «Pels» ble sendt på NRK Brennpunkt tirsdag, skrev Senterparti-politiker Sandra Borch et innlegg om hvorfor hun bruker pels. Den kontroversielle dokumentaren er laget av pelsmotstandere, og avdekket kritikkverdige forhold på norske pelsdyrgårder.

Truet på livet

I kveld skal også diskusjonen i Debatten på NRK1 dreie seg om pels, og Sandra Borch var invitert til å delta. På sin instagramkonto forteller Borch at en mann har truet henne på livet og sagt at hun ikke kommer til å slippe unna programmet i live. Til tross for trusselen var hun fast bestemt på å stille i debatten.

- Jeg stiller på debatten på NRK i kveld til tross for drapstrusler om at jeg skal dø under sending. Ikke fordi jeg ikke blir redd, men fordi jeg ikke vil trues til taushet i en vanskelig sak. Ps. Jeg er et menneske med følelser, sa hun tidlig på dagen. 

Borch forteller at truslene kom i en anonym telefonsamtale.

– Det har vært et heftig døgn for å si det mildt. Det at jeg får drapstrusler er ikke noe nytt, men da er det mer generelle om at jeg bør slaktes og dø. Her var det direkte tidfestet når jeg skulle dø, sier Borch til NRK.

Vaktsjef for Debatten, Anne Katrine Førli, sier de er kjent med truslene mot Borch og at det vil være høynet sikkerhet i forbindelse med kveldens program.

– Vi har ekstra sikkerhet i kveld fordi dette er et betent tema med harde fronter, sier Førli til NRK.

Men i 14.30-tiden kom så kontrabeskjeden om at Sandra Borch likevel trekker seg fra debatten på grunn av truslene. 

Knuste butikkvindu

Reaksjonene har vært sterke etter pelsdyrdokumentaren. På Kongsberg ble butikkvinduet til et pelsverksted knust etter at dokumentaren ble vist, og innenfor lå en lapp med beskjeden "Fuck pelsindustri" og "Takk NRK". Det var ikke gjort skadeverk inne i verkstedet, men det vil trolig koste flere tusen kroner å utbedre skadene.

Lars Kristiansen, redaktør for dokumentar og samfunn i NRK, reagerer på at den som har drevet ruteknusing takker NRK.

– Vi synes det er forkastelig at noen bruker dokumentaren som påskudd for å drive hærverk. Dette tar vi selvsagt sterk avstand fra, skriver Kristiansen i en epost til Laagendalsposten. 

Heftig debatt

Og på Brennpunkts Facebook-side er debatt-temperaturen særdeles høy etter at filmen ble vist. 

Førstemann: Det er noe fundamentalt galt med pelsdyrnæringen og de som forsvarer dyremishandling, skriver en.

En annen svarer: Pelsdyroppdrett er ikke dyremishandling!

Førstemann: Du har ikke sett filmen skjønner jeg. Eller lever du i din egen fantasi verden.

En ny mann kaster seg inn: I følge veterinærforeningen er pelsoppdrett dyremishandling. Ergo; du støtter dyremishandling.

Andremann: Er pelsdyroppdrett dyremishandling så meld meg din lille dritt

Førstemann: Kanskje jeg skal det din lille dritt. 

Tredjemann:  Er 191 på strømpelesten. Så da må du være diger. 

En annen mann som kaster seg inn med noen kritiske spørsmål til dokumentaren, bes rette hagla mot eget hode. 

Etter at hærverket mot minst en pelsbutikk ble kjent, er det flere på Facebook som også forsvarer dette fordi hærverket er gjort i kampen for levende dyr, mens å knuse vinduer er å ødelegge døde ting.