Innenriks

Pass på kontrakten!

Lønn, arbeidstid og arbeidssted er langt fra det eneste som bør være i orden før du signerer på arbeidskontrakt før sommerjobben.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og snart skal tusenvis av skoleelever, studenter og andre unge ut i sommerjobb. For mange er dette også det første møtet med arbeidslivet.

Det aller viktigste er at du har en ordentlig arbeidskontrakt, som inneholder hvem du er, hvem arbeidsgiveren din er, når du skal jobbe og hva du skal gjøre på jobben, sier ungdomsrådsgiver i LO og leder for LOs sommerpatrulje, Pål Henriksen Spjelkavik.

– En arbeidskontrakt bør inneholde hvem, hva, hvor og når. Hvem du er, hvem arbeidsgiveren din er og hva jobben innebærer. Det er viktig fordi om du for eksempel er ansatt som pleieassistent på et sykehjem kan det stå i kontrakten at du skal drive «forefallende arbeid». Da kan det være at du og arbeidsgiver har en totalt ulik oppfatning av hva jobben faktisk innebærer. Det er viktig at man er enige med arbeidsgiver om dette, sier Spjelkavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hvem, hva, hvor, når?

Det samme trekker ungdomsrådsgiver i Handel og Kontor, Vidar Hovland fram.

– Det viktigste er at kontrakten inneholder grunnleggende ting, som hvem som er din arbeidsgiver, hva du skal jobbe med, hvor du skal jobbe og når du skal jobbe, sier han.

– Hvor jobben din skal utføres er viktig. Om du for eksempel er ansatt i en restaurantkjede risikerer du å bli flyttet mellom ulike filialer. Det er lovlig, men du bør vite det når du skriver under. Når du skal jobbe er også veldig viktig. En av dine viktigste plikter er å møte opp til rett tid. Da må du være enig med arbeidsgiver om når arbeidsdagen begynner og når den slutter, sier Spjelkavik i LO.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forstå kontrakten

Et annet sentralt punkt er at du må forstå hva arbeidskontrakten faktisk inneholder.

– I LOs sommerpatrulje har vi de siste årene sett stadig mer avanserte arbeidskontrakter. Vi setter pris på at kontraktene er så nøyaktige som mulig, men i fjor fikk vi inn kontrakter helt opp til 25 sider. Gjennom en skriftlig avtale kan du avtale deg vekk fra mange grunnleggende rettigheter. For eksempel har regjeringen åpnet for at normalarbeidsdagen kan utvides til inntil 10 timer, så lenge det foreligger en skriftlig avtale, sier Spjelkavik.

Han nevner eksempel på ungdom som har skrevet under kontrakter som sier at de selv må betale for arbeidsuniformer eller at de står ansvarlige om kunder på restaurant stikker av fra regningen.

Gratis medlemskap

Hovland i Handel og Kontor advarer også mot å skrive under såkalte nulltimerskontrakter. Da kan du få trøbbel blant annet med å få lønn om du skulle bli syk. Om du får en sommerjobb gjennom venner eller familie er det også svært viktig med en ordentlig arbeidskontrakt, selv om du stoler 100 prosent på arbeidsgiveren din.

– Det er ganske sjelden vi ser at sjefer holder tilbake lønn fordi det ikke finnes noen skriftlig avtale. Men hvis du ødelegger noe eller skader deg, slik at det blir et forsikringsoppgjør, er det viktig å ha papirene i orden, sier Spjelkavik.

– Men er det egentlig noen vits i å betale en dyr kontingent til en fagforening hvis du bare skal jobbe noen få uker?

– LO tilbyr studentmedlemskap til en tiendedel av prisen. Og hvis du går på videregående, får du være medlem i LO gratis. Det gjør vi fordi vi skjønner at studenter og elever ikke alltid har råd til å være ordinære medlemmer, sier han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen