Innenriks

Påskesola både sunn og farlig

HELSE: Påskesola er både sunn og farlig. Derfor må du både nyttiggjøre deg - og beskytte deg mot strålingen.

Mens Kreftforeningens råd til solhungrige nordmenn først og fremst er varsomhet, oppfordrer professor Johan Moan ved Universitetet i Oslo folk til aktiv bruk av solas helsegevinster. Men også han advarer mot å være ute i sola lenge av gangen - og mot å bli solbrent.

- Jeg er helt enig i Kreftforeningens advarsler, man må være forsiktig. Men sola er vår rikeste kilde på D-vitamin som blant annet beskytter mot kreft. Derfor bør man starte med å sole seg uten solkrem, understreker Moan.

Solkremen blokkerer nemlig også for D-vitaminet.

10-20 minutter

- Ta de første 10-20 minuttene i sola uten krem, og helst midt på dagen. Litt sol uten solkrem før kl. 12 er god medisin. Det gir deg mye av det viktige D-vitaminet, understreker Moan.

Han opplyser at man faktisk øker risikoen for å få hudkreft hvis man soler seg lengre utover ettermiddagen, da heller ikke sola lenger gir oss D-vitamin.

Mange solskader

Ifølge Kreftforeningen oppgir over halvparten av nordmenn at de blir solbrent hvert år.

- Huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

- Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder solglade folk i alle aldre, understreker Ryel.

Økt risiko

Kreftforeningen minner om at refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Da er det risiko for å bli solbrent og snøblind. Det samme gjelder hvis man ferdes til sjøs, der UV-strålene blir mer intense enn på land.

Solstrålene er sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania eller Alpene kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler Kreftforeningen pauser i skyggen mellom kl. 12-15.

Moan er enige i at man må passe seg.

- Man skal ikke bli rød og brent, og hvis du skal være mange timer ute i sola, så ta med deg solkrem, og smør deg inn etter hvert, sier han.

- Vi tåler egentlig mye sol i kortere perioder. Men hvis det blir for mye sol, brytes D-vitaminet ned igjen, og det blir helseskadelig. Hver og en kjenner sin egen hud, og hvis man blir lett solbrent må man passe på, understreker han.

Han mener at moderate soldoser også gir oss mye mer som er bra for helsen enn bare det viktige D-vitaminet. (NTB)

hudkreft i Norge

De fleste tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling, enten strålene kommer fra sola eller solarium.

Ikke all hudkreft er like alvorlig. I 2011 ble det registrert 1.718 tilfeller. 325 personer døde av føflekkreft, som er den alvorligste formen.

Den hudkreftformen som flest får, er basalcellekreft. Den er mindre alvorlig, men kan være plagsom og kreve mye behandling.

Antall tilfeller av føflekkreft var i perioden 2007-2011 høyest i Vestfold (26 menn og 21,1 kvinner per 100.000), Rogaland (24,2 og 22,8) og Østfold (23 og 21,5).

Færrest tilfeller var det i Troms (11,8 menn og 13,4 kvinner), Finnmark (8,3 menn og 13,4 kvinner) og Nordland (11,1 og 10,3).

Føflekkreft er en «enkel» sykdom å forebygge. Det viktigste tiltaket er å unngå å bli solbrent, ved å bruke solkrem med høy faktor, ta pauser fra sola når den er på det sterkeste eller bruke klær som beskyttelse.

Å bli solbrent i solarium er like uheldig som å bli brent utendørs. Myndighetene har innført 18 års grense for solarium i Norge. Unge frarådes å bruke solarium idet risikoen for å få føflekkreft øker for dem som begynner å bruke solarium tidlig.

Kilde: Kreftforeningen, Kreftregisteret

Mer fra Dagsavisen