Gjennom påsken ligger det an til gode snøforhold i fjellet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Påsken blir vindfull

VÆRET: De beste påskedagene får vi før selve høytiden setter inn. Nyt dem, oppfordrer meteorologene, for resten av påsken blir våt og vindfull.

Et stort lavtrykk kommer til å legge en demper på palmehelgen. Deretter følger noen dager med ålreit påskevær de fleste steder, før et nytt lavtrykk kommer på banen med ny nedbør og vind akkurat i tide til helligdagene neste uke. Avslutningen på påsken er derimot et uskrevet kapittel.

- Det er for langt fram i tid til at vi kan si noe sikkert om slutten på påsken, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Derimot kan han uttale seg rimelig sikkert om starten på påskeuken - en start som riktignok ikke blir mørk og stormfull, men i hvert fall våt og vindfull.

 

Våt start

- Påsken begynner for mange allerede i dag. Denne dagen blir det nedbør fra Rogaland til Nordkapp. Østlandet blir liggende i le og dagen blir brukbar både i lavlandet og til fjells, sier Escobar Løvdahl.

Gjennom påsken ligger det an til gode snøforhold i fjellet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men fjellturen i morgen kan bli en nedtur i Sør-Norge.

 

Mulig storm

Vestlandet får mest å stri med. Her blir det i morgen lokalt mye nedbør.

- Østlandet får mindre av dette været, men man slipper ikke unna her heller. Det blir grått og regn. De som skal være på fjellet må passe seg. Det blir vindøkning, kuling, nedbør med snøfokk og dårlig sikt, sier Escobar Løvdahl.

Palmesøndag fortsetter omtrent på samme måte. Lavtrykket utenfor kysten nærmer seg Midt-Norge, samtidig som søndagen forblir vindfull i hele Sør-Norge.

- I fjellet blir det fortsatt kuling, og på topper og utsatte steder i høyfjellet er det mulighet for storm søndag, sier statsmeteorologen.

 

Nye lavtrykk

Gladmeldingen er at været blir forbigående bedre mellom søndag og tirsdag.

- Nedbøren blir avtakende både østafjells og på Vestlandet, men vi må regne med fortsatt vind, sier statsmeteorologen.

Til tross for vind, blir det tirsdag opphold og sol i sør.

- Det er dermed gode muligheter for forbigående bra vær disse få dagene, men vinden blir problematisk i Sør-Norge. Fra onsdag og skjærtorsdag og utover blir det mest sannsynlig ny lavtrykksaktivitet mellom Island og Norge. Det betyr nytt vestavær med nedbør i Sør-Norge fra langfredag, sier statsmeteorologen.

- Midtdagene mellom palmehelgen og langfredag ser best ut med tanke på sol og vindforhold i Sør-Norge. Nyt godværsdagene mens de er her, konkluderer han. (NTB)