Innenriks

Pasient døde etter at kirurger feilplasserte klips i magen

En pasient i Telemark døde etter at kirurger feilplasserte en klips under en operasjon. Fylkesmannen kritiserer sykehuset.

Feilen skjedde da pasienten fikk fjernet en nyre på Sykehuset Telemark i 2016, skriver Varden.

Før nyren ble fjernet, satt kirurgene på klips på nyrearteriene og flere andre pulsårer i området. Klipsen ble derimot plassert feil. Årsaken var at pasienten hadde en komplisert tilstand med vanskelig tilgjengelige arterier.

Tross en forverring i pasientens helsetilstand etter operasjonen og en ny operasjon av andre kirurger, ble feilpasseringen ikke oppdaget. Like etterpå døde personen av blodforgiftning og organsvikt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hendelsen ble rapportert til Fylkesmannen, men saken ble glemt hos forvaltningsenheten fram til 2018. Nå er det konkludert med at reglene om forsvarlig helsehjelp var brutt i saken.

Tross flere kompliserte omstendigheter fikk sykehuset kritikk og ble pålagt å endre rutiner for å unngå lignende situasjoner i fremtiden.

– Slike alvorlige hendelser som dette skjer sjelden, men når det skjer, preger det både de direkte involverte og hele sykehuset, sier sykehusdirektør Tom Helge Rønning til Varden.

Det er ikke opprettet personalsak mot de involverte kirurgene. Rønning opplyser at sykehuset er opptatt av å ivareta dem i en vanskelig situasjon.

Mer fra Dagsavisen