Innenriks

- Pappa fortjener bedre

Tone Zander anklager politikerne for å bruke eldreomsorgen som sparegris. Hun mener faren Edgar (86) må få et bedre tilbud.

- Det største overgrepet mot eldre i Norge i dag er politisk og systemisk. Det skal alltid handle om at sykehjemsplasser skal koste minst mulig. Politikerne må slutte å se på de eldre på sykehjem som en utgiftspost som skal være lavest mulig. Pappa og andre pleietrengende fortjener bedre.

Det sier Tone Zander.

Siden 1998 har hun og broren vært pårørende til sine foreldre på sykehjem. Først mor. Nå far.

Edgar Zander (86) fikk diagnosen ALS for fire år siden. ALS er en nervesykdom som lammer hele kroppen. Ansikt, munn og spiserør er uten følelse slik at han ikke kan snakke, men hodet er klart.

Datteren Tone, som jobber som informasjonssjef i Fagforbundet, men som i denne saken uttaler seg som pårørende, besøker faren på det skandaleomsuste sykehjemmet Ammerudlunden annenhver dag.

I fjor ble det kjent at den private helsekjeden Adecco manglet 18 årsverk ved sykehjemmet, og at ansatte derfor jobbet inntil 84 timer i uka uten overtidsbetaling og sov i bomberommet.

Den såkalte Adecco-skandalen fikk massiv oppmerksomhet, og forholdene skulle ryddes opp i. For kort tid tilbake ble det kunngjort at Ammerudlunden på ny skal ut på anbud - mot både ansatte og pårørendes vilje.

- Privatiserer ikke av godhet

Tone Zander mener det borgerlige byrådet konkurranseutsetter sykehjem for å spare penger på bekostning av tilbudet til de eldre.

- Å konkurranseutsette betyr først og fremst å se på muligheter for å spare penger. Det er en direkte løgn når politikere sier at konkurranseutsetting er bra. Man privatiserer ikke av godhet, eller et ønske om bedre forhold.

En fersk dansk studie viser at konkurranseutsetting av sykehjem ikke gir økonomisk gevinst (se sidesak). Zander mener politikere generelt ikke bevilger nok slik at hjelpetrengende eldre, funksjonshemmede og andre svake grupper får et best mulig liv.

Fysioterapi og musikkpedagog

Edgar Zander har bodd på Ammerudlunden siden i fjor vinter. Han sier han trives greit på sykehjemmet, men datteren frykter det vil bli enda færre ansatte til å ta vare på faren hvis sykehjemmet på ny blir privatdrevet.

- Det er min far de vil gi et dårligere tilbud, det er din mor de skal spare penger på. Dette gjøre de ved å nedbemanne.

Zander mener et sykehjem på Ammerudlundens størrelse burde kunne kreve:

* Økning i bemanningen.

* To fast ansatte fysioterapeuter på heltid.

* En fast ansatt lege på heltid.

* To fast ansatte aktivitører/ergoterapeuter på heltid.

* Musikk- og helsesportspedagog.

- Drevet av sparetanken

I dag er det kun én nattevakt på 23 beboere spredt over to etasjer på Ammerudlunden. På nattetid deler hele sykehjemmet på én sykepleier. På kveldsskiftet på den posten hvor Zanders far bor, har to ansatte ansvar for å gi kveldsmat, stelle og legge elleve beboere.

- Når det blir færre ansatte, så blir det mindre tid til å snakke, holde i hånda, ta et slag kort, trøste og stelle. Det er for lite, det blir oppbevaring. Pappa trenger mer fysioterapi og pleiere som har fem minutter til å la ham forklare via kommunikator at han får middagsbesøk i dag eller trenger å gå på do. Det får ikke de ansatte tid til når de gamle skal koste så lite.

Zander understreker at pleietrengende eldre bør få ta større del i den generelle velstandsøkningen. De skal ikke koste samfunnet mindre, tvert imot bør de koste mer, mener hun.

- Sparetanken har preget eldreomsorgen de siste ti-tjue årene. Det er ikke av kjærlighet til de eldre dette gjøres. Det er ikke av omtanke for de pårørende eller de ansatte. Det er for å spare penger!

Vil forbedre seg

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), helsebyråd i Oslo kommune, vil ikke kommentere Tone Zanders utspill spesielt, men forsvarer konkurranseutsetting i eldreomsorgen generelt.

- På generelt grunnlag kan jeg si at synspunktet om at vi ønsker å forbedre kvaliteten i sykehjemstjenestene er en drivende del av debatten om konkurranseutsetting, sier Kvalbein.

Eldrebyråden forteller at ingen sykehjem i Oslo har blitt konkurranseutsatt siden 2004, og at de åtte sykehjemmene som nå skal ut på anbud (se faktaboks) blir nøye utvalgt av Sykehjemsetaten. Fire konkurranseutsettes i 2012, to i 2013 og de siste to i 2014. I dag er kun to sykehjem navngitt offentlig: Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen