Innenriks

Påfallende forskjeller

LIKESTILLING: 
Karrierekvinner må ofte finne seg i å svare på om de har prioritert karriere foran familie­liv. 
- Hersketeknikk, 
sier Abelia-direktør.

I dagens Dagsavisen viser kommentarforfatter Marta Breen fram hvordan kvinnelige ledere i intervjuer gang på gang må tåle å bli sammenlignet med Tårnfrid, Otto Jespersens karikatur av en karrierekvinne, som med sønnen under armen eller i en oppbevaringsboks på Oslo S, løper fra møte til møte.

«Er du en Tårnfrid?»

Breen viser fram en rekke eksempler der norske karrierekvinner blir spurt om de «er en Tårnfrid», der det nærmest ligger en underliggende tone om hun har ofret familielivet for karrieren.

Og særlig en kvinne får Tårnfrid-spørsmålet oftere enn de fleste, ifølge Breen. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, fikk spørsmålet seinest i Klassekampen for kort tid siden.

«Et portrett av en kvinnelig leder er selvsagt ikke fullendt uten at karrierekvinneparodien Tårnfrid også trekkes på banen. Avisen kunne fortelle at selv om Stavrum liker å jobbe, har hun gjentatte ganger slått fast at hun ikke er noen Tårnfrid,» skriver Breen.

- Superpoeng

Løken Stavrums mann, Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, er gjennom en lang karriere som journalist, forfatter og redaktør blitt intervjuet en rekke ganger, i likhet med sin kone. Men han er aldri blitt spurt om han er noen Tårnfrid, eller om han har måttet ofre familieliv for karrieren.

- Ut ifra hva jeg har fått referert har Marta Breen et superpoeng. Jeg kan ikke komme på at jeg noensinne har måttet svare på tilsvarende spørsmål. Jeg er nok enig i det jeg oppfatter som Breens poeng, at det er fordomsfullt og kjønnsstereotypt mot kvinner med yrkeskarrierer å bli konfrontert med dette. Det er påfallende hvor forskjellig kvinner og menn intervjues, sier redaktøren.

Hersketeknikker

Direktør for næringspolitikk i Abelia, Hilde Widerøe Wibe, har tidligere skrevet i Samtiden om hvordan kvinner portretteres i mediene. Hun mener problematikken om kvinner i mediene er høyst reell.

- Det hadde vært greit om det hadde vært likt fordelt mellom kvinner og menn, men det er det ikke. Det er bruk av en gammel hersketeknikk, der kvinner får dårlig samvittighet for å enten nedprioritere jobb eller familieliv, sier Widerøe Wibe.

Hun tror at alle spørsmålene om familieliv og Tårnfrid-spørsmål gjør at mange kvinnelige ledere kvier seg for å gi intervjuer.

- Jeg tror vi vil få et bedre samfunn om vi klarer å fokusere på hva kvinner faktisk utretter i arbeids- og næringsliv, hvilke oppgaver vi faktisk løser. Det er kvinner som med full rett velger å ikke ha en tydelig profil i mediene, fordi de alltid blir stilt familierelaterte spørsmål. Om mediene hadde hatt en mer profesjonell tilnærming og spurt mer om resultater og arbeidet som blir gjort, hadde det vært langt mer interessant og flere ville kanskje stilt opp, sier hun.

Forbanna flink

I kommentaren skriver Breen at hun ser fram til den dagen Gunnar Stavrum må svare på samme type spørsmål som sin kone.

- Har du måttet ofre familieliv og omsorgsoppgaver til fordel for jobben, Stavrum?

- Jeg syntes problemstillingen er litt rar. I dag er det sånn at de fleste har både jobb og karriere, samtidig som de er et familiemedlem og har en omsorgsrolle for barn. Det har aldri vært sånn for meg at det har vært aktuelt å velge det ene eller det andre. Det er naturlig å velge begge deler, sier Nettavisen-redaktøren.

Han sier han ikke tror barn får en bedre oppvekst av å ha to arbeidsledige foreldre som kan være omsorgspersoner 100 prosent av tida.

- Å få opplæring i livet er vel så bra. Så det korte svaret er nei, jeg har aldri følt at jeg ikke kan oppfylle mine omsorgsoppgaver. De fåtall av tilfeller der jeg har vært nødt til å velge mellom en omsorgsoppgave og jobb, har det som regel vært naturlig å velge omsorgsoppgaven. Har du syke barn, så har du det. Du kan ikke velge det bort og heller gå på jobb, sier Stavrum.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen