Innenriks

- På vei ut av 
SV-ledelsen

SV-KABAL: Flere sentrale kilder sier til Dagsavisen at Inga Marte Thorkildsen ikke tar gjenvalg som nestleder. Partiet har satt ned en valgkomité som skal jobbe fram mot landsmøtet i 2015.

Det blir endringer i partiledelsen, sier flere sentrale kilder i SV til Dagsavisen. Under helgens landsstyremøte i SV valgte partiet en valgkomité som skal ledes av SV-veteran Henriette Westhrin. SV holder landsmøte 10-12. april neste år, og her er hele sentralstyret, inkludert partisekretær, nestledere og leder på valg.

Valgkomiteen skal i nær framtid spørre dagens medlemmer om de tar gjenvalg til sine posisjoner, men flere uavhengige kilder sier til Dagsavisen at SV-ledelsen forbereder seg på at Inga Marte Thorkildsen ikke tar gjenvalg. Etter det Dagsavisen forstår har sentrale personer i SV i noe tid vært klar over at Thorkildsen er lunken til å fortsette som nestleder. I SV-kretser spekuleres det også i at nestleder Bård Vegar Solhjell teller på knappene om han vil fortsette i nestledervervet.

Taus Thorkildsen

Thorkildsen vil ikke uttale seg til Dagsavisen og sier at hun for tida er opptatt med et bokprosjekt. Hun har fått stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) og støtte fra Fritt Ord til å skrive bok om vold mot barn og barns rettigheter. Boken er ment å komme ut tidlig i 2015. Dagsavisen har ikke lyktes i å nå Solhjell, som for tida er i Burma med Stortingets forsvars- og utenrikskomité. Partisekretær Silje Schei Tveitdal, som svarer på vegne av SV-ledelsen, sier de ikke vil kommentere spekulasjonene om endringer i topplaget:

- Vi har akkurat satt ned en valgkomité som ikke har startet sitt arbeid. Vi forholder oss til den ledelsen vi har, sier hun.

Ikke begynt

Valgkomiteens leder Henriette Westhrin er for tida på ferie og understreker at valgkomiteen ikke har hatt et eneste møte ennå.

- Vi kommer snart til å ta kontakt med alle medlemmene av sentralstyret og høre om de vil stille på nytt, slik at vi kan komme i gang med arbeidet, sier Westhrin.

Det er ikke avklart innen hvilken frist sentralstyremedlemmene må svare på om de tar gjenvalg eller ikke. Det er heller ikke klart når valgkomiteen skal komme med sin innstilling til ny ledelse.

Lysbakken sitter

Etter valget i 2013, hvor SV berget seg med 4,1 prosent oppslutning, var det en ro i partiet og et ønske om å se framover. Nå, om lag ett år etter, sier en kilde tett på SV-ledelsen at partiet fortsatt er samlet, men at det er gryende misnøye over manglende forandringsvilje og retning.

En annen kilde peker på at SV trenger et nytt topplag med større bredde enn det man har per i dag. Det dreier seg spesielt om kjønn og alder. I SVs stortingsgruppe er det i dag kun to kvinner og fem menn. I toppledelsen er det to kvinner og to menn, men det pekes på at de er småbarnsforeldre mellom 36-42 år.

Dagsavisens kilder mener Lysbakken sitter trygt som partileder i denne omgang. De tror han tar gjenvalg og blir sittende som SVs leder fram til landsmøtet i 2017. Men enkelte påpeker at det er et savn etter en klarere retning på hvor SV-lederen vil ta partiet, og at hans støtte i partiet er mer skjør enn før.

Nye navn

Dersom Thorkildsen forsvinner ut av ledelsen, er det naturlig at hun erstattes av en kvinne. Enkelte peker på stortingsrepresentant Kirsti Bergstø som en aktuell nestlederkandidat. Andre peker på tidligere statsekretær og sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa.

Skulle også Solhjell trekke seg, kan det gi rom for at Heikki Holmås for første gang trer inn i toppledelsen. Andre som trekkes fram er stortingsrepresentant Torgeir Knar Fylkesnes og stortingsrepresentant Snorre Valen.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen