Innenriks

På tykk is

FRILUFTSLIV: Er isen tykk nok, kan den
være det perfekte grunnlag for nye 
naturopplevelser.

I en liten fjellvegg langs en bilvei, en kort avstikker fra E6, i Akershus pipler og sildrer det i vann vinteren gjennom. Vann som i kuldegrader raskt fryser til is og legger seg som tykke lag og lange tapper, og danner en vegg av utfordringer for eventyrere med øks og stegjern.

- Isklatring er nesten litt primitivt: Man tar en øks i hver hånd og bare hogger seg vei rett opp, sier breinstruktør Jørgen Teien Blystad. Denne lørdagen skal han sammen med klatreinstruktør Magnus Wethal gi sju medlemmer i DNT ung en innføring i isklatring.

- Isklatring er den klatreformen færrest driver med, sier Magnus Wethal.

- Sesongen har begrenset varighet, og så er det jo ikke til å komme bort fra at det er kaldt. Særlig hvis det blir mye venting eller man blir våt av vann som renner langs isen.

Iskledd nasjon

Tross faren for våte og kalde fingrer trekker isklatring likevel både nordmenn og utlendinger til norske fjell vinterstid. Lange vintrer, lav sol og god tilgang på fosser gjør mange steder i Norge godt egnet for klatring i is. Særlig er Rjukan blitt et populært reisemål for isklatrere.

For nybegynnere er veggen i Akershus utfordring stor nok.

- Det er fint å kunne prøve en så annerledes form for friluftsaktivitet i nærmiljøet, sier kursdeltaker Mari Bjerke Stranden. Tidligere har hun testet både brevandring og vanlig klatring, men for første gang er hun klar for klatring med skoene kledd i stegjern og en øks i hver hånd.

- Det viktigste å passe på er stegjernet, det skal ikke tråkke på tauet! Og hold hælene nedover, da får piggene best tak, instruerer Teien Blystad.

Godt sikret

I god is kan en skrusikring tåle flere tonn, i dårlig is tåler den lite. Generelt er temperaturer på noen minusgrader ideelt for isklatring: Blir det for kaldt blir isen sprø, i mildvær kan den bli for myk.

På turen til DNT ung gjennomføres imidlertid klatringen på aller sikreste måte: En av instruktørene finner veien til fots rundt fjellveggen og fester topptau i trærne over.

- En av fordelene med isklatring er at det er såpass enkelt at de fleste får det til på første forsøk, sier instruktør Wethal. (NTB Tema)

Steder for isklatring

På isklatring.no finner du lenker til kart og beskrivelser av steder rundt om i landet som egner seg til isklatring. Nybegynnere bør imidlertid ikke sette av gårde på egen hånd. Både DNT og Klatrekompaniet har isklatrekurs flere steder i landet.

Visit Norway foreslår disse som fine områder for isklatring:

Rjukan: De siste årene har Rjukan blitt et populært sted for isklatrere i Nord-Europa. Du kan klatre i fossene fra midten av oktober til begynnelsen av april.

Hemsedal: Hydnefossen er et av flere populære steder. I regionen finner du ruter på alle nivåer.

Eidfjord: Mange ruter på alle slags nivåer.

Sognefjorden: I Lærdal fryser mange av fossene om vinteren,

Nord-Norge: Områder som Bodø, Lofoten og Lyngsalpene ligger alle nord for polarsirkelen, og der finner du ofte stabile forhold for isklatring hele vintersesongen.

Mer fra Dagsavisen