Innenriks

På jakt etter sommersløve pantere

At 19 av 20 flasker og bokser pantes, er ikke nok for pantepromotørene Jacob Palmer og Audun Astrup Bakke. De vil ha tak i den siste flaska.

- Gratulerer med verdens­rekord!

Om det er mye å glede seg over for de miljøbevisste for tida, er uvisst, men dette skal vi i alle fall ha: nordmenn kan kunsten å pante. Nesten 95 prosent av flaskene og boksene vi bruker i løpet av et år, pantes, ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Det er så bra at nevnte direktorat 1. juli i år slo fast at nordmenn er verdens beste pantere, forteller Jacob Palmer.

- Da jeg begynte å jobbe for norsk resirk, var det 89 prosent retur, tror jeg. Så at det er oppe i 95 prosent, er veldig bra, sier han, og smiler fra øre til øre mens han deler ut gaver til pantende voksne og barn.

Men det er ikke bra nok.

Sløve om sommeren

For dersom 19 av 20 flasker pantes - hvor blir det av den siste? Svaret er å finne i bilen. Eller i båten. Eller andre steder der nordmenn i feriemodus oppholder seg.

- Vi blir sløvere pantere om sommeren, sier Palmer.

- Nordmenn er veldig flinke til å pante. Men i ferien er man kanskje på ukjente steder, og man er litt latere, så man tar det ikke så nøye, sier han.

Deres sommerjobb består i å tråkke rundt i det som i følge dem selv er Norges eneste mobile panteautomat. Fra sykkelen tar de imot tomme flasker og bokser, og gir riktig pant tilbake. I tillegg deler de ut små gaver og pante-råd. Slik håper de å spre det glade pante-budskapet, og gjøre nordmenn litt mindre sløve og litt mer miljøbevisste.

Bare fordeler

For det er nesten ingen ende på fordelene med å pante, forteller guttene.

- Gode pantetall gjør at miljøavgiften på gjenvinningsflasker og -bokser går ned. Nå sparer vi til sammen tre milliarder hvert år på å pante, sier Bakke.

- Det gjør at nordmenn hvert år sparer mer enn 700 kroner hver, sier Palmer, og forteller at det er utrolig irriterende når kamerater av ham bare kaster bokser og flasker fra seg i søpla.

For det er jo ikke vanskelig å pante, selv om nærmeste panteautomat skulle være langt unna:

- Det er mange som ikke vet at de kan pante på bensinstasjoner. Men det kan man, sier Palmer.

- Og dersom man er nødt til å kaste en flaske i søpla, kan man heller sette den ved siden av søppelkassa. Det kan hende noen andre har lyst til å pante den, fortsetter han.

Resirkulert budskap

Oslo sentrum viser seg imidlertid ikke å være det beste stedet å samle inn flasker: En dag i Oslo ga om lag 140 flasker i sykkelen. Aller flest flasker og bokser har de fått hvis de har stått ved bensinstasjoner og på marinaer. Og de er greiere enn mange av de vrange automatene som finnes på matbutikker: Palmer og Bakke tar for eksempel også imot bokser og flasker som er krøllete og rare.

Og de har begge noen pantetriks de kan dele: for eksempel går det fortere å pante dersom du først sorterer plastflaskene og boksene fra hverandre.

- Og hvis du ikke får pantet en flaske, hjelper det ofte å ta av korken. Men jeg vet ikke hvorfor, sier Palmer, mens Bakke deler ut gaver til forbipasserende.

- Pant alt, alltid, roper han etter dem.

- Hvor mange ganger har du sagt det i løpet av sommeren?

- Mange, mange ganger, sier Bakke.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen