Innenriks

På innsiden av påskeegget

Egg inneholder nesten alle næringsstoffene du trenger - uansett fargen på kartongen.

Vi nærmer oss eggets høytid. Nordmenn spiser nemlig aldri så mye egg som i påsken, nærmere bestemt dobbelt så mye som ellers i året. Det kan vi ha godt av.

- Egget er et fascinerende produkt. Det inneholder jo rett og slett byggesettet til en hel kylling. I løpet av 21 dager bygges næringsstoffene om til en skapning av bein og fjær, sier ernæringsprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus.

Og siden egget er en pakke med alt kyllingen trenger, inneholder det også så godt som alt du trenger.

- Egg inneholder alle nødvendige næringsstoffer, med ett unntak, og det er vitamin C. Uansett vil jeg ikke anbefale å leve på egg alene, fordelingen mellom de ulike næringsstoffene er nok ikke optimal, påpeker Svihus.

Kosmetiske forskjeller

Ser man på utvalget i butikkhyllene, skulle man tro det fantes mange typer egg. Her tilbys frokostegg, gårdsegg, brune egg, solegg, polaregg, egg fra frittgående høner og økologiske egg. Innenfor skallet er imidlertid alle egg like.

- Forskjellen på næringsinnhold mellom for eksempel økologiske egg og vanlige egg er helt marginal. Selv når man sammenligner egg fra ulike fuglearter, er innholdet ganske tilsvarende, sier Svihus.

- Den største forskjellen mellom egg er nok størrelsen, samtykker informasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Åse Kringlebotn.

Som klær kommer egg i størrelse S, M, L og XL. De fleste egg som selges i butikken, er i størrelse M og L, mens de største og minste eggene stort sett blir brukt i industrien.

Burhøns eller utehøne?

- Eggene som kalles frokostegg er svært populære, de er i størrelse L og er dermed fine å ha i eggeglasset, mener hun. Selv om næringsinnholdet er det samme, kan utseendet på eggene variere litt. Brune egg kommer fra brune høner, men er altså identiske med de hvite eggene på innsiden. Det finnes også egg som har gulere plomme, fordi hønene har fått fôr med mye karotenoider.

- Men smaken er den samme også på slike egg, påpeker Kringlebotn.

Selv om det spiller liten rolle for næringsinnholdet hvordan eggene er produsert, kan det spille en rolle for høna. Egg som ikke er merket med at de kommer fra frittgående eller økologiske høns, kommer sannsynligvis fra høns i bur.

- Omkring 4 av 10 norske høner lever i dag i miljøbur, opplyser Kringlebotn og forteller at reglene for hva burhøns skal ha av fasiliteter og utfoldelsesmuligheter ble endret 1. januar i år. De nye såkalte miljøburene skal ha både strøbad, vaglepinne, rugekasse og klosliper.

Kjøper du økologiske egg, er du garantert at hønene har sett dagslys.

- Høner i økologisk eggproduksjon skal ha muligheten til å gå utendørs hele året. I tillegg må fôret være økologisk, og hele gården ha lagt om til økologisk drift, sier Kringlebotn. Rundt fem prosent av eggene som produseres i Norge i dag er økologiske.(NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen