Innenriks

– På alle måter en vanskeligere situasjon

Det virker usannsynlig at Erna Solberg (H) får med seg både KrF og Venstre i et forpliktende samarbeid. Regjeringen går en usikker fremtid i møte.

KrF-leder Knut Arild Hareide har gått langt i å si at partiet hans vraker all form for formalisert samarbeid med regjeringen. Uavhengig av hvilken samarbeidsform Venstre-leder Trine Skei Grande ender opp med, er ikke Venstres åtte mandater nok til å sikre flertall for Høyre/Frp-regjeringen i Stortinget.

I kveld åpner statsminister Erna Solberg (H) sitt hjem, det vil si statsministerboligen, for partilederkollegene Siv Jensen (Frp), Grande og Hareide. Hele partiledelsen fra samtlige partier stiller til møtet, men KrF-lederen har allerede inntatt rollen som festbrems.

– Jeg skal ikke konkludere før vi har hatt møtet, men jeg tror alle som følger den politiske situasjonen ser at det vil være krevende å få til en Sentrum/Høyre-regjering, sa Hareide til NRK tirsdag morgen.

At KrFs foretrukne regjeringsalternativ faller, betyr i så fall at partiet velger opposisjon.

– Velgerne har skapt et flertall, men nå er KrF i en fristilt rolle. Det er på alle måter en vanskeligere situasjon, en forverring av regjeringens situasjon. Det blir vanskeligere å få vedtatt politikk, sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

– Smertefulle kompromisser

Valgforskeren viser til at mindretallsregjeringer er normalen i norsk politikk, og at de tre siste periodene – først åtte år med en rødgrønn flertallsregjering før fire år der en blåblå regjering hadde et avklart samarbeid og flertall i Stortinget – er mer uvanlig.

– De fire siste årene har regjeringen hatt et avklart forhold til KrF og Venstre gjennom en formell avtale. Det ga flertall og mulighet for å gjennomføre politikk. Men selv den situasjonen har vært vanskelig for regjeringen. Den store saken i norsk politikk de siste årene har vært problemene med å få vedtatt budsjetter. Det har ikke vært en dans på roser, får en si, påpeker Bergh, og legger til at budsjettprosessen blir enda vanskeligere nå.

Han peker også på at en regjeringen med tyngdepunkt på høyresiden ikke kan forhandle begge veier om støtte, men kan bare gå én vei; mot sentrum.

– Det ligger i sakens natur at regjeringen må inngå smertefulle kompromisser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uvillig opposisjon

På flere politikkområder, som innvandring, skatt, olje og næring kan regjeringspartiene finne i det minste delvis støtte hos Arbeiderpartiet. Men etter valgnederlaget har det største opposisjonspartiet varslet en tøffere linje i Stortinget, med mindre vilje til kompromisser og forlik. Senterpartiets vekst kan i stor grad forklares med sterk motstand mot mye av regjeringens politikk. Det er tvilsomt om Sp kommer til å være spesielt samarbeidsvillige. Samtidig kan det bli vanskelig for opposisjonspartiene når regjeringen fremmer saker de er enige i. Bergh forklarer det slik:

– Opposisjonspartiene har et visst handlingsrom. Men i saker der de er 100 prosent enige, er det rart å se for seg at de stemmer mot. Samtidig er det sjelden slik at partiene er helt på linje, og opposisjonspartiene vil nok utnytte små uenigheter til å gå mot regjeringen.

– Er det en overhengende fare for at regjeringen faller i løpet av perioden?

– Det er hvert fall en mulighet for det. De har jo vært i nærheten i løpet av perioden som har gått, sier Bergh.

Mer fra Dagsavisen