I brevet ber tidligere ordfører Rune Øygard (53) om fritak fra alle kommunale verv fra 1. januar.

Øygards avskjedssøknad innvilget

Kommunestyret i Vågå har enstemmig innvilget avskjedssøknaden fra tidligere ordfører Rune Øygard (Ap).

Øygard sendte søknaden mandag kveld, samme dag som han ble dømt til fire års fengsel for overgrep mot en mindreårig jente. Det første samleiet fant ifølge dommen sted da jenta var 13 år gammel.

Ordfører i 16 år

I brevet ber den 53 år gamle lokalpolitikeren om fritak fra alle kommunale verv fra 1. januar. Han har vært ordfører i Vågå i 16 år.

Søknaden ble enstemmig innvilget på et ordinært møte i Vågå kommunestyre tirsdag formiddag.

– Vi tok det opp som en orientering. Det ble stilt spørsmål fra ordføreren om vi kunne behandle dette og innvilge fritak allerede i dag. Det stilte kommunestyret seg enstemmig bak. Innholdet i brevet, som ble referert i kommunestyret, ble ikke kommentert, sier nestleder Odd Erik Sveen i Vågå Ap til NTB.

– Faller på plass

Rune Øygard sier at hovedårsaken til at han trekker seg er dommen for overgrep, men at den personlige belastningen og mediepresset har vært medvirkende.

– Selv om jeg har anket dommen videre til lagmannsretten ut ifra at jeg ikke har gjort meg skyldig i tiltalen slik dommen sier, ser jeg at videre rettsgang vil føre til stort mediepress og usikkerhet for Vågå-samfunnet hvis jeg fortsatt har permisjon til endelig dom foreligger, skriver han i brevet som blant andre NRK har lagt ut.

På et møte i lokalpartiet mandag kveld var det enighet om at Øygard ikke kan komme tilbake i noe politisk verv i kommunen.

– Det er helt klart at Øygard ikke har noen politisk framtid i Vågå kommune, sa Steen.

Kort etter at Øygard ble sykmeldt i oktober i fjor, rykket varaordfører Iselin Jonassen (29) fra Ap opp som ordfører i Vågå.

– Nå begynner dette å falle på plass. Hun sitter i påvente av at vi får valgt en ny, sier Sveen.

Blir trolig sittende

Men selv om det skal velges ny ordfører, er det sannsynlig at Jonassen også i fremtiden kan henge ordførerkjedet rundt halsen.

– Jeg ser det som naturlig at den sittende ordføreren stiller som kandidat til ordførervalget, sier lokalpartiets nestleder.

Alle kommunens lokalpartier kan foreslå en ny ordførerkandidat som kommunestyret skal ta stilling til.

Etter å ha gjort unna Øygards avskjedssøknad, behandlet Vågå kommunestyre tirsdag ettermiddag budsjettet og økonomiplanen for 2013 til 2016.