Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg skuffer frivilligheten. De savner løftene fra Sundvolden-erklæringen. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Ostehøveleffekten

STATSBUDSJETTET: Regjeringen skjærer ned og kutter støtten til en rekke frivillige organisasjoner. Små kutt i kroner - som gir dramatiske konsekvenser for dem som rammes. Vi gir deg: Ostehøveleffekten.

Dagsavisen har gått gjennom regjeringens budsjettforslag for 2015 og funnet en rekke kutt som rammer frivillige organisasjoner hardt. Særlig  landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) svingt ostehøvelen. Landbruksdepartementet kutter totalt 15,6 prosent i støtten til frivillige organisasjoner.

* Støtten til 4H Norge kuttes med 405.000 kroner.

* Det norske Skogselskap mister 340.000 kroner.

* Norges jeger- og fiskerforbunds støtte kuttes med 243.000 kroner.

Nå reagerer Kristelig Folkeparti på Høyre og Frps seigpining av frivilligheten og varsler omkamp i budsjettforhandlingene.

- Dette er smålige kutt, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF).

 

Kastes ut av Listhaug

I 4H ble det en svart dag da budsjettet ble lagt fram: landbruksminister Sylvi Listhaug kutter i støtten til organisasjonen fra 7,1 millioner til 6,69 millioner kroner. Men i tillegg kutter landbruksdepartementet en 60 år gammel samarbeidsavtale og organisasjonen blir kastet ut av kontorer de har fått låne gratis hos fylkesmannsembetene.

- Det kom veldig overraskende på oss. Vi var nesten apatiske da vi leste budsjettet, sier generalsekretær Sølvi Egner-Kaupang.

Selv om selve kuttet i støtten bare er på fem prosent, blir det reelle kuttet på 50 prosent når 4H også mister kontorplassene sine, sier Egner-Kaupang. Dermed går 4H nå en helt annen virkelighet i møte. Egner-Kaupang mener kuttene i Listhaugs frivillighetsbudsjett går i en skremmende retning.

- I festtalene sitter kjærlighetserklæringene til frivilligheten løst, men det viser seg at det kun er i festtalene, sier hun. Generalsekretæren setter nå sin lit til at Venstre og KrF kan rette opp skadene i budsjettforhandlingene på Stortinget.

 

Skuffet over egen statsråd

Styreleder i Det norske skogselskap, Johan Christen Løken, er oppgitt over klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft. Hun tar fra dem 340.000 kroner i støtte. Løken er Høyre-politiker og var landbruksminister i Kåre Willochs regjering 1981-1983. Nå er han ikke nådig mot partifellen i departementet.

- Kuttet er nesten like skuffende som at miljøvernminister Sundtoft vraker Stortingets skogstrategi fra klimameldingen, sier han og legger til:

- Her er det ikke bare ostehøvel, men også noen mer eller mindre tilfeldige kutt.

 

Natur og ungdom rammes

Natur og Ungdom og miljøungdomsorganisasjonen Spire har i en årrekke fått støtte fra Landbruksdepartementet. I neste års forslag til budsjett er hele støtten deres på 100.000 kroner fjernet.

- For vår del innebærer kuttet at vi får null kroner til drift neste år. Hvis budsjettet går igjennom, må vi legge ned organisasjonen. Det er helt forferdelig og vi jobber på spreng for å forhindre det, sier leder Mari Gjengedal.

Hun sier Spire også har søkt om penger fra Klima- og miljødepartementet, men fått avslag.

- Vi er overrasket over kuttet, men det virker som det er et gjennomgående kutt til sivilsamfunnsstøtte hvor det går hardest utover de minste organisasjonene, legger hun til.

- Vi synes det er frekt at organisasjoner som jobber for å få unge til å delta i jordbruksdebatten, får kutt i støtten. Dette underkjenner vårt arbeid, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

- Listhaug snakker om hvor viktig det med organisasjoner som øker rekrutteringen til landbruket, men så kutter hun i organisasjonene som jobber for dette. Med dette sier Listhaug at det ikke er viktig å lære unge om hvordan norsk mat produseres, sier Vestre.

 

Svikter Sundvolden

Generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge - med over 280 medlemsorganisasjoner - er skuffet.

- Budsjettet reflekterer ikke det offensive frivillighetsløftet som regjeringen lover i Sundvoldenerklæringen, sier hun.

Skattefradragsordningen for gaver, som var et svært viktig løfte til frivilligheten i valgkampen, blir også stående på stedet hvil.

- Generelt ser det ut som ostehøvelen har dominert regjeringens frivillighetsbevilgninger. Det er ikke lagt mye til! sier Brekke.

Tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes kuttene til landbruks-, skog- og matorganisasjoner er trist.

- Dette er gamle, tradisjonsrike organisasjoner som har fått støtte av staten i generasjoner. Det er smålig, sier han.

Vedum påpeker at særlig Høyre snakket høyt om frivillig sektor i valgkampen, men når de er i regjering blir sektoren konsekvent nedprioritert.

- Regjeringen bruker 19 milliarder mer oljepenger enn oss, dermed burde den klare å videreføre samme støtte som organisasjonene hadde før. Det er faktisk bare snakk om småpenger i budsjettet, sier Vedum.

samfunn@dagsavisen.no