Innenriks

For mange rustilbud i sentrum

Polititopp mener de frivillige hjelperne må ut av sentrum.

- Byens tunge narkomane bor i alle byens 15 bydeler, men drar hver dag til sentrum for å få hjelp fra de gode hjelperne. Disse tilbudene må organisere seg slik at de narkomane kan få hjelp der de bor, så vi slipper denne opphopningen i sentrum.

Det mener Kåre Stølen, politisjef på Grønland politistasjon. Oslo-politiet har som et langsiktig mål at de skal få bort de åpne rusmiljøene i byen i løpet av åtte til ti år.

Les også: Narkomane skremmer barnehagebarn

Møtes nye steder

- Vi skulle ønske alle bydelene hadde skikkelige tilbud til rusavhengige der de bor. Det ville spart oss for ansamlinger i sentrum, sier Stølen.

Etter at Oslo-politiet og kommunen fjernet de narkomane fra Plata og nedre del av Karl Johan for tre år siden, har narkomane samlet seg andre steder. Denne gangen i nærheten av hjelpetilbudene for rusmisbrukere.

I dag må de narkomane til sentrum for å få gratis mat, helsetilbud og kanskje en jobb. Også sprøyterommet drar mange til sentrum. I dag samles blant annet mange narkomane i Urtegata, i tilknytning til Frelsesarmeens lokaler der.

- Frelsesarmeen har vært i Urtegata i hundre år, og der kan de fortsette å være. Men alle gode krefter trenger ikke å etablere nye tilbud i samme område i sentrum, slik at vi får opphopninger av de aller mest slitne, sier Stølen.

Han får støtte i at noe må gjøres av Mari Rise Knutsen, som er daglig leder av Eventyrbrua Steinerbarnehage. Hun forteller at mange er forskrekket over at det finnes en barnehage i det etterhvert så belastede strøket i Storgata.

- Både tidlig og sent opplever vi at sterkt rusede eller bevisstløse folk, som åpenbart trenger hjelp og omsorg, oppholder seg helt inntil barnehagen, sier Knutsen.

- Politikerne som «ryddet» Plata og besluttet lokaliseringen av kommunens rusinstitusjoner  må nå sørge for å ivareta både rusmiddelbrukerne og nærmiljøet på en ansvarlig måte, fortsetter hun.

Les også: Førstelinja frykter kutt til beinet

Åpne opp gate

Ett av tiltakene for å få bort ansamlingen av tunge narkomane i Urtegata, er at politiet ser på muligheten for å åpne gata for trafikk igjen.

- Åpner vi opp Urtegata for ferdsel igjen, tror vi dette vil løse opp ansamlingene i gata, sier Kåre Stølen og forklarer at dette også har sammenheng med at folk henger ute for å røyke.

Han tror ikke det vil skape uro og motstand fra naboer dersom de frivillige organisasjonene oppretter tilbud ute i bydelene.

- Mange kan synes at en sliten narkoman ser skummel ut, men de er ikke farlige for andre enn seg selv, minner Stølen om.

- Komplisert

Hver fjerde uke har politiet møte med Oslo kommune og de frivillige organisasjonene. Stølen mener at alle i utgangspunktet virker enige om at de narkomane må få ett bedre tilbud der de bor.

- Men dette virker som en lang vei å gå. Det er komplisert å få det til, sier Stølen.

Uteseksjonen skriver i en rapport at antall personer i de åpne rusmiljøene i sentrum er kraftig redusert sammenlignet med gjennomsnittstall fra perioden før politiet satte inn en ekstra innsats sommeren 2011.

Mer fra Dagsavisen