Innenriks

Oslo SV har bestemt seg

SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski fikk 261 av totalt 434 stemmer, mot nominasjonskomiteens Ingvild Reymerts 172. Petter Eide tar andreplassen, og Olivia Corso Salles tredje.

Dermed har Oslo SVs medlemmer valgt Kari Elisabeth Kaski som førstekandidat til SVs stortingsliste før valget 2017.

Kari Elisabeth Kaski er partisekretær i SV. Hun har lang fartstid fra miljø- og solidaritetsbevegelsen, gjennom blant annet Operasjon Dagsverk og Natur og Ungdom. Hun har vært nestleder og politisk ansvarlig i miljøstiftelsen ZERO.

- Jeg er ydmyk, stolt og veldig glad for at jeg får representere Oslo SV ved høstens stortingsvalg. I kveld så vi starten på en ny mobilisering for fellesskap og solidaritet. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med hele Oslo SV for et grønnere og mer rettferdig Oslo og Norge, sier Kari Elisabeth Kaski i en pressemelding fra Oslo SV.

Reymert ut

Begge kandidatene hadde i forkant av voteringen gjort det klart at de ikke ønsket å bumpes til andreplassen om den andre vant nominasjonsstriden om førsteplassen. Dermed stiller ikke Ingvild Reymert på Oslo SVs liste til valget.

- Jeg vil gratulerere Kari Elisabeth Kaski som en god førstekandidat. Nå gjelder det å gjøre alt for at SV skal vinne valget og vi får en ny regjering i valget neste år, sier Ingvild Reymert, som egentlig var innstilt på førsteplass av nominasjonskomiteen i samme pressemelding.

Også innad i nominasjonskomiteen var det imidlertid uenighet.. Ti medlemmer gikk for Ingvild Reymert, mens åtte ønsket Kari Elisabeth Kaski.

LES MER: Nominasjonskomiteens flertall ønsket Reymert

– Selv om nominasjonskomiteen er bredt sammensatt, har det vært unison enighet om å prioritere en kvinnelig kandidat på topp, sa komitéleder Åsmund Strand Johansen til Dagsavisen i oktober.

Flertallet mente da at Reymert, som er nestleder i Oslo SV, ville være «en klar og tydelig stemme i kampen mot sosiale forskjeller og for klimarettferdighet». De pekte på hennes erfaring som folkevalgt i Oslo med «et stort engasjement for bolig- og byutviklingspolitikk, likestilling og arbeidsliv».

Reymert som medsøster

Det var mange av de samme lovordene som gikk igjen blant Reymerts støttetalere også i forkant av voteringen torsdag kveld.

Størst inntrykk av Reymerts støttespillere gjorde kanskje Marian Abdi Hussain: 
– Når Listhaug snakker om å stenge grenser og la folk drukne i Middelhavet er det min familie hun snakker om, sa hun, i et innlegg som fokuserte på Reymert som en knallhard antirasist, ydmyk og lydhør, en medsøster som kjemper mot vold og utnytting, og som forstår at vi trenger et sterkt fellesskap og en sterk kvinnebevegelse.

Kaski veteranfavoritt

Kari Elisabeth Kaski hadde imidlertid enda flere av partiets veteraner på sin side. Som Dagsavisen har skrevet, har flere av dem poengtert hennes allsidighet og politisk erfaring som viktige egenskaper i det som vil bli et viktig valg for SVs videre eksistens.

LES MER: SV-veteraner støttet Kaski

LES MER: Kristin Halvorsen støttet Kaski

Thorkildsen: Stort talent

På talerstolen ved Sentrum Scene torsdag kveld var Inga Marthe Thorkildsen blant dem som talte Kaskis sak. Også hun poengterte at hun etter hvert er som veteran å regne, og at selv om Kari Elisabeth Kaski kun er 29 år, så er faktisk det fire mer enn Thorkildsen var da hun ble valgt inn på Stortinget første gang.

– Kaski er et stort politisk talent. Hun har teft, ser sammenhenger, er nysgjerrig og ydmyk, og en arbeidskapasitet vi bare kan misunne henne. Hun yter respekt i mange leirer. Har feminismen, sosialismen og miljøengasjementet i ryggmargen, men uten å prale med det. Hun forener det røde og det grønne budskapet, er strategisk og hardtarbeidende. Kaski er tøff i trynet, det trenger du på Stortinget. Men hun har også gode lytterevnder. Vi trenger folk som brenner også for partiorganisasjonen, for uten den, dør vi ut. Kaski vil være en god representant for hele Norge, selv om hun sitter for Oslo, sa Thorkildsen fra talerstolen.

For Ingvild Reymert talte også Ingunn Gjerstad og Magne Flemmen, og for Kari Elisabeth Kaski talte dessuten Jan Olav Andersen og Adam Reiremo.

Eide og Salles

For andreplassen på lista sto valget mellom Siv Karin Kjøllmoen og Petter Eide. Der vant Petter Eide med 222 stemmer mot Kjøllmoens 150.

LES MER: Petter Eide advarer mot at Norge dilter etter USA.

57 år gamle Petter Eide har tung internasjonal bakgrunn fra humanitære organisasjoner. Han har tidligere vært generalsekretær i Amnesty Norge, i Care Norge og i Norsk Folkehjelp.

På tredjeplass har Oslo SV nominert Olivia Corso Salles. Hun er 31 år, født i Brasil og oppvokst på Lambertseter. Hun er snart ferdig utdannet barnevernspedagog. Salles har møtt som vara på Stortinget i denne perioden, vært lokallagsleder i Gamle Oslo og Studentlaget i tillegg til Etnisk likestillingsgruppe.

Hele Oslo SVs liste:

1.    Kari Elisabeth Kaski, Gamle Oslo
2.    Petter Eide, Grünerløkka
3.    Olivia Salles, Frogner
4.    Solveig Skaugvoll Foss, Grünerløkka
5.    Marian Abdi Hussein, Gamle Oslo
6.    Audun Herning, Gamle Oslo
7.    Tore Syvert Haga, Alna
8.    Luca Dalen Espseth, Gamle Oslo
9.    Trine Dønhaug, Søndre Nordstrand
10.    Tom Rellsve, Østensjø
11.    Solveig Tesdal, St. Hanshaugen
12.    Anna Tresse, Gamle Oslo
13.    Tarjei Helland, Nordre Aker
14.    Hans Ole Rian, Sagene
15.    Bjarne Kristoffersen, Bjerke
16.    Hanne Eldby, Østensjø
17.    Pål Yasin Ezzari, Gamle Oslo
18.    Gunnell Sandanger, Alna
19.    Ole Jørgen Nyhagen, Sagene
20.    Warsan Ismail, Østensjø
21.    Ingrid Kiran, Østensjø
22.    Ketil Raknes, Gamle Oslo
23.    Mari Lund Arnem, Sagene
24.    Knut Kjeldstadli, Frogner
25.    Marianne Borgen, Østensjø

Mer fra Dagsavisen