Innenriks

Oslo sa nei til reservasjonsrett

ABORTHENVISNING: Oslo bystyre stemte i går kveld nei til å la fastleger reservere seg mot å henvise til abort.

Under avstemningen stemte fire fra Høyre, to fra Frp og én fra KrF imot forslaget.

Tidligere har store byer som Bergen og Stavanger sagt nei. I går var det Oslos tur.

Høyre-nei

- Dette er et prinsipielt spørsmål, sa varaordfører Libe Rieber-Mohn i sitt innlegg i bystyret i går.

- Det er ikke rom for pragmatisme eller hestehandler eller ordførerens merkelige, prinsippløse forslag om å tillate leger med eksisterende avtale en reservasjonsrett, men ikke framtidige. Det blir som å være litt gravid - det går som kjent ikke. Jeg er derfor glad for at et flertall i Oslo Høyre er enig med oss når vi sammen sier nei til regjeringens forslag, sa Rieber-Mohn.

I regjeringen er det helseminister Bent Høie (H) som fronter reservasjonsretten. Han får ikke støtte fra alle sine partifeller i Oslo Høyre.

«Dersom en reservasjonsadgang også for fastlegene i primærhelsetjenesten innføres av nasjonale myndigheter, bør denne adgangen ikke gjøres til gjenstand for en vurdering i den enkelte kommune, men forankres nasjonalt som for ansatte i spesialisthelsetjenesten. Oslo kommune anbefaler ikke at det innføres en ordning hvor fastleger gis mulighet til å reservere seg fra å henvise til abort, uavhengig av om forvaltningen av ordningen ligger til kommunale eller nasjonale myndigheter», skrev byrådsleder Stian Berger Røsland i en høringsuttalelse denne uka.

Sveket

- Venstre har i motsetning til Høyre stått rakrygget i denne saken. En rekke Høyre-politikere har forsøkt å skyve ansvaret for denne saken over på KrF. Det er urimelig. Jeg har stor forståelse for at KrF føler seg sveket. Jeg håper fremdeles på at den massive motstanden skal få regjeringen til å tenke seg om, sa Libe Rieber-Mohn.

Mer fra Dagsavisen