Innenriks

Oslo-løsning skaper reaksjoner

Fagforbundet i Oslo sa ja til et tilbud som har sendt andre i streik. Det skaper kraftige reaksjoner, også i LO-familien.

– Det går an å forstå alle slags reaksjoner, men vi fant altså å kunne anbefale et meklingsresultat som nå går til uravstemning blant våre medlemmer med frist 28. juni, sier leder Mari Sanden i Fagforbundet i Oslo til NTB.

Hun har ingen problemer med å forsvare et resultat som har en ramme på rundt 3,96 prosent, det samme som skapte storstreik i stat og kommune. I Oslo er det streik blant YS- og Unio-organiserte. Også de mindre LO-forbundene Fellesorganisasjonen, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund valgte konflikt.

Irritasjon

– Vi forkastet meklerens skisse, det gjorde ikke Fagforbundet. Vi er ulike organisasjoner, med ulike interesser og syn. Det er vi vant til å håndtere, sier leder Rigmor Hogstad i FO i Oslo til NTB.

Hun vil ikke svare på om de øvrige LO-forbundene føler at Fagforbundet har falt dem i ryggen. Med støtte fra den største organisasjonen ville streiken fått større tyngde.

– Jeg vil ikke komme med noen karakteristikker, sier Hogstad, som viser til at det både i 2000 og 2008 var slik at enkelte LO-forbund streiket og andre ikke.

Fagforbundets aksept satte sinnene i kok i YS.

– Det er uforståelig at Fagforbundet har akseptert arbeidsgivernes tilbud i Oslo kommune. Det bryter med prinsipper arbeidstakerne streiker for i resten av Kommune-Norge, sier lederen for YS Oslo kommune, Martin Moen.

– Mer enn ramme

Mens Fagforbundet sentralt er i streik, er de organiserte i Oslo fremdeles på jobb. Mari Sanden sier det var kontakt mellom de to leddene i LOs største forbund underveis, men hun vil ikke si om hun fikk velsignelse fra øverste hold.

Fagforbundets nestleder Geir Mosti sier til NRK at organisasjonen sentralt ikke var involvert i avgjørelsen om å godta meklingsresultatet.

– Men Oslo er et eget tariffområde. Det de har blitt enige i der kommer ikke til å ha betydning for våre forhandlinger med staten og resten av Kommune-Norge, sier Mosti.

Reforhandlingsklausul

Mari Sanden understreker at det er mer ved resultatet som ble godtatt enn rammen på 3,96 prosent. Fagforbundet har blant annet sikret seg en reforhandlingsklausul som tilsier at det kommer mer penger dersom den endelige rammen blir høyere i statsoppgjøret.

– Dessuten er snittlønna for våre medlemmer i Oslo høyere enn i resten av landet. Vi er godt fornøyd med helheten og innretningen på oppgjøret. Vi vil sikre våre medlemmers kjøpekraft og styrke deres rettigheter gjennom avtaleverket. Oppgjøret har en sosial profil med minst kroner 10.750 til alle, sier Sanden.

Helgejobbing

YS er også kritisk til det Fagforbundet har akseptert hva angår helgebelastning. Ifølge Moen vil avtalen legge til rette for at arbeidstakere i turnus kan bli pålagt å jobbe oftere enn hver tredje helg.

– Våre medlemmer i turnus sier tydelig at «hver tredje helg er nok». Riksmeklerens skisse sier ingenting om frivillighet, sier han.

Fagforbundet i Oslo ser det annerledes.

– Mange av våre medlemmer har små stillingsbrøker og jobber allerede i dag hyppigere enn hver tredje helg. Ved å styrke helgetilleggene sørger vi for flere heltidsansatte i våre kvinnedominerte yrker gjennom gode turnusordninger, sier Sanden.

Flere helger

Avtalen som er inngått gir ekstra kompensasjon til ansatte som sier seg villig til å jobbe noen flere helger i året. Ekstrapengene utløses fra og med den 19. jobbehelgen i året.

– Det er snakk om gulrot, ikke pisk, men vi håper det vil bidra til å minske forekomsten av uønsket deltid og gjøre det lettere å få turnuslistene til å gå opp, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen