Alle ville ha en bit av Aung San Suu Kyi da hun ankom Oslo i går. FOTO: MARTIN MOLAND

Oslo hyllet Suu Kyi

Aung San Suu Kyi ble hyllet av eksilmyanmarere når hun kom til Oslo i går.

I går ankom den myanmarske demokratiforkjemperen og vinneren av Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi, Norge og Oslo. Hun har kommet for å motta fredsprisen hun vant i 1991. Myanmarere som møtte opp i går for å hylle nobelprisvinneren og folkehelten var ikke i tvil om hva det var som gjorde at de har tro på Suu Kyis lederskap.

- Alle her tror på henne, og vi har tro på at hun skal klare å stoppe volden i Myanmar. Det viktige for oss er at vi kan være trygge også i framtida, sier Myo Min Aung som hadde kommet fra Sverige for å få et glimt av den myanmarske politikeren.

Også norske Aung Myint Thein har tro på Suu Kyis politiske linje. Han peker særlig på to viktige ting: Ærligheten, og hennes politiske historie.

- For oss er det viktigste at hun er veldig ærlig i politikken. Samtidig er det ingen tvil om at hun faktisk har ofret hele sitt liv for det burmesiske folk. Det gjør at alle som har møtt opp her stoler på henne, sier han.

 

- Får snakke ut

En annen som hadde reist til Oslo for å se nobelprisvinneren var den tidligere studentlederen Htun Aung Kyaw. Han tror det faktum at Suu Kyi er en karismatisk leder, som har evnen til å samle folket, gjør at hun har det som skal til for å bli Myanmars neste leder.

- Hun vet hva vårt folk trenger, og er den eneste politikeren som kan gjøre noe for at det skal bli en realitet. Samtidig har hun evnen til å forene alle de ulike gruppene, noe som er viktig i et land med mange forskjellige etniske grupperinger.

Han tror også at besøket til Norge er viktig, av særlig en grunn: Det faktum at hun nå får muligheten til å legge fram sine politiske tanker for hele verden.

- Gjennom mange år med husarrest ble hun kneblet. Nå har hun muligheten til å si akkurat hva hun tenker. Det er selvsagt viktig, sier han.

 

Blomsterutdeling

Da Suu Kyi ankom Grand Hotel sto det barn med blomster som de ga til den myanmarske demokratiforkjemperen. En av dem var ni år gamle Eh Kler Ler Moo Aarron fra Østfold.

- Mine foreldre har fortalt meg at hun skal bli den nye lederen i Myanmar, forteller hun til NTB.

En annen som hadde møtt fram var eksilmyanmareren Tan Myint Oo, som hadde pyntet seg i tradisjonell nasjonaldrakt og veivet med flagg og bilder av Suu Kyi.

- Dette er en viktig dag for oss, vi er så glade, sier han til NTB.

 

Nobelforedrag

I dag vil Aung San Suu Kyi holde det tradisjonelle Nobelforedraget, som hun egentlig skulle holdt i 1991, i Oslo rådhus. Seremonien knyttet til utdelingen vil bli helt lik den hun gikk glipp av da hun egentlig skulle motta prisen. Den eneste forskjellen er at prisen og diplomet ble gitt til hennes mann og sønner i 1991. Akkurat som ved en ekte prisutdeling vil det også bli fakkeltog om kvelden, før Suu Kyi vil motta den tradisjonelle hyllesten fra balkongen på Grand Hotell.