Nyheter

- Oslo «episenter» for hiv og aids

HELSE: Liten risikoforståelse, lite testing 
og stort sosialt stigma har gjort hiv til en glemt epidemi her hjemme. - Skremmende, sier helsebyråd Øystein Eriksen Søreide (H).

Byråden går nå ut med en tydelig bekymringsmelding.

- Smitte mellom menn som har sex med menn økte mest i løpet av 2013. Det virker jo nærmest som at noen ikke bryr seg om risiko i det hele tatt, sier Øystein Eriksen Søreide.

Samtidig vedgår han at kommunen ikke har nådd skikkelig ut til risikogruppene.

- Oslo er «episenteret» for hiv/aids. Strategiene vi har hatt for å få mer testing og åpenhet rundt diagnosen, ønsker vi nå enda mer å tilpasse endringene på feltet og i samfunnet generelt. Derfor har vi nå etablert et nytt hiv/aids-forum, slik at vi kommer tettere på lavterskeltilbudene. Da når vi bedre fram til risikogruppene, mener Søreide.

Et slikt tilbud er Sjekkpunkt i Skippergata, som byråden nylig besøkte. Sjekkpunkt arbeider med HIV-testing og oppsøkende arbeid i «risikosoner». Prosjektmedarbeider Dan-Henning Ness tror det føles tryggere å komme dit, fordi det er fordomsfritt og mindre institusjonalisert.

- Vi som jobber i Sjekkpunkt er menn som har sex med menn. Vi har lignende erfaringer, som kan gjøre at det oppleves lettere å oppsøke oss. Drar du til fastlegen for å teste deg, kan du oppleve å få mange ubehagelige spørsmål, sier Ness.

Minimal åpenhet

Byråd Eriksen Søreide har tro på likemannstilbudet.

- Sjekkpunkt supplerer det ordinære helsetilbudet på en god og direkte måte. Derfor finansierte vi prosjektkostnadene i oppstarten, og gjør det fortsatt, opplyser han.

Ness påpeker at det er en sammenheng mellom den lave testingen og hvor få av de nær 5.400 hivsmittede i Norge som faktisk tør å være åpne om diagnosen sin. Selv om det ikke finnes statistikk på hvor mange som er åpent HIV-positive, er trolig andelen så lav som én prosent, mener Ness.

Samtidig er det en utfordring at så få av dem som kan bli smittet, tester seg.

- Antakeligvis er det mer enn 50 prosent av menn som har sex med menn, som aldri har testet seg for hiv, sier seniorrådgiver Bera Ulstein Moseng i Helseutvalget for bedre homohelse.

98 homofile menn pådro seg hiv-viruset i løpet av 2013.

Behandlingsrevolusjon

Også hos Sjekkpunkt erfarer de at mange i risikogruppen vegrer seg mot å teste seg i småbyene de kommer fra, i frykt for reaksjoner fra lokalsamfunnet. Under homofestivalen Europride opplevde kontoret en stor tilstrømning fra hele landet.

- Det eksisterer svært mye selvstigma som hever terskelen for testing, sier Dan-Henning Ness.

Frivillig Dennis Jagestad legger til:

- Vi har en lang vei å gå før hivsmitten er allment ufarliggjort.

De siste årene har det skjedd en revolusjon i hivbehandlingen. Dagens behandling gjør leveutsiktene svært mye bedre enn tidligere.

De som jobber hos Sjekkpunkt opplever det som en krevende balansegang å få målgruppen til å forstå farene ved smitte, samtidig som man avdramatiserer hva et liv som HIV-smittet innebærer, for å få flere til å være åpne om diagnosen.

- Det handler om å vise at man også kan leve et godt liv med hiv, sier Ness.

- Med et riktig perspektiv på hivsmitten, tror jeg man kan redusere stigmaet knyttet til den kroniske lidelsen på lik linje med andre kroniske lidelser, som for eksempel diabetes.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen