Nyheter

Oslo ble ikke miljøhovedstad

MILJØ: Oslo ble slått av Ljubljana i konkurransen om å bli europeisk miljøhovedstad i 2016.

Før kåringen i København i går var Oslo storfavoritt fordi juryen hadde rangert vår hovedstad på førsteplass.

- Vi var best i seks av 12 kategorier, mens Ljubljana var best i bare én, påpeker Guri Melby (V), byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Likevel stakk altså Slovenias hovedstad av med seieren.

- Jeg tror det var viktig for EU å få en østeuropeisk vinner. Fram til nå er det bare vesteuropeiske byer som er blitt miljøhovedstad, er Melbys forklaring på at seieren glapp for Oslo.

- Skal bli enda bedre

Kåringen av European Green Capital er blitt gjennomført av EU siden 2010. Som Dagsavisen skrev i går, har juryen før årets kåring latt seg imponere av mye ved Oslos miljøsatsing. Men det er også områder hvor Oslo ikke utmerker seg. Juryen har hatt mest å utsette på kommunens vannforbruk og kloakkhåndtering. En utvidelse av Bekkelaget renseanlegg vil forhåpentlig løse det siste problemet. Melby er også innstilt på å gjøre noe med det første.

- Vi kommer til å jobbe videre med områdene der vi ikke er gode nok. Vi skal bli bedre på vannforbruk. Men vi skal også jobbe mer med områdene hvor vi allerede er gode, sier hun.

Likevel champagne

- Er du skuffet over at det ikke ble noen seier?

- Jeg er litt skuffet, men dette gjør meg litt fandenivoldsk også. Jeg mener det ikke er noen tvil om at vi er den grønneste byen av dem som har søkt om å få bli europeisk miljøhovedstad i år, og nå vil jeg jobbe videre for å vise at dette virkelig er tilfellet, svarer Melby.

Selv om det ikke ble noen seier, var ikke turen til København bortkastet for Melby og de andre delegatene fra Oslo. Verdifulle kontakter ble knyttet under besøket. Og champagne ble det også i glasset til taperbyenes representanter.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen