Ordkrig om Hareide i KrFs stortingsgruppe

Konflikten i KrF vokser. Knut Arild Hareides allierte i stortingsgruppa refser sin egen parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan.

«Dette er uriktig av Hans Fredrik. Måten han omtalar prosessen på kjenner eg meg ikkje igjen i. Det her kan ikkje få stå uimotsagt», skriver stortingsrepresentant Tore Storehaug om sin KrF-kollega Hans Fredrik Grøvan på sin Facebook-side mandag.

Dette er et svar til hans egen parlamentariske nestleder i KrFs stortingsgruppe, Hans Fredrik Grøvan, som gikk ut i Fædrelandsvennen og beskyldte partileder Knut Arild Hareide for å ha «stjålet prosessen» i partiet.

Grøvan mener Hareides råd om å ta KrF til venstre kom uten at han hadde spurt verken partiets nestledere eller stortingsgruppa, eller forankret det skikkelig i partiet. Grøvan hevder også han ble tatt på senga av Hareides tale 28. september.

 – Før han la dette rådet på bordet, eller dunket dette i bordet vil jeg si, så burde vi hatt en åpnere og bredere prosess, sier Grøvan.

Les også: Ville til Høyre og Frp – nå peker han mot venstre

 «Stemmer ikkje»

Dette er en virkelighetsbeskrivelse KrF-representanten fra Sogn og Fjordane, Tore Storehaug, ikke kjenner seg igjen i. Han sier til Dagsavisen at han vegret seg for å gå direkte ut mot Grøvan, men at han til slutt kom til at han var nødt.

 – Jeg skulle ønske jeg ikke trengte å gå ut på denne måten. Men jeg føler at jeg må. Jeg er en av de få som sitter på informasjon om hva som har blitt sagt eller ikke sagt internt i stortingsgruppa, så hvis ikke jeg sier noe, hvem skulle gjøre det da? Folk ute i partiet bør få denne informasjonen. For når det kommer påstander om at dette veivalget ikke har vært diskutert i gruppa, så stemmer det rett og slett ikke, understreker Storehaug.

Saken fortsetter under bildet. 

Tore Storehaug mener Hareides råd ikke bør komme som en overraskelse. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Storehaug skriver på sin Facebook-side at ettersom han og Grøvan sitter i samme stortingsgruppe, så har de fått den samme informasjonen underveis. Derfor bør ikke Hareides prosess komme som en overraskelse, skriver han.

«KrF-gruppa har jamleg hatt samlingar der Knut Arild har vore open om si politiske tenking til oss. Det siste han sa til oss før sommaren var at vi måtte bruke sommaren til å tenke på vegval, for til hausten skulle prosessen i gang. Vi var begge der», fortsetter Storehaug, som regnes som en av Hareides nærmeste allierte.

Han kom ny inn i stortingsgruppa i fjor høst, mens Grøvan sitter i gruppeledelsen og har vært på Stortinget siden 2013. 

«Samme kva vi meiner om rådet som Knut Arild har gitt må vi vere meir ryddige enn å komme med påstandar om at prosessen er stjelt», skriver Storehaug, og avslutter: «Heile partileinga har vore forbilledleg opne og ærlege, i ei krevjande tid. Å påstå noko anna, stemmer ganske enkelt ikkje».

Les også portrettet med KrF-nestlederen: I sin tid var det helt åpent hvilket parti Olaug Bollestad ville tilhøre (DA+)

Splittet KrF-gruppe i Stortinget

Også KrFs familie- og kulturpolitiske talsmann på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, kritiserer Hans Fredrik Grøvan for utspillet hans i Fædrelandsvennen.

Bekkevold, Storehaug og Hareide selv skal være tre av åtte i KrFs stortingsgruppe som mener partiet bør vurdere Ap og Sp. Resten av gruppa vil vurdere å gå inn i dagens borgerlige regjering.

– Jeg er svært overrasket over at Hans Fredrik Grøvan går ut på denne måten. Vi har hatt mange møter i stortingsgruppa hvor Hareide har pekt på hvordan prosessen skal gå. Jeg kan ikke forstå at noen har stjålet prossessen, sier Bekkevold til ABC Nyheter.

– I stortingsgruppa har det vært åpning for at vi har kunnet si hva vi tenker om sidevalget, og jeg har vært helt åpen på at jeg støtter en sentrum-Ap-regjering. Dette er kjent både i gruppa og partiet, så vi har fått komme til orde og det gjelder selvsagt også Hans Fredrik Grøvan.

Dramatisk tid

Tore Storehaug har altså ikke vært så lenge på Stortinget, men han har minst ti års fartstid i partiet. Han er overveldet over engasjementet ute i partilagene, og ikke minst, over alle de nye medlemmene som har dukket opp de siste par ukene. Men han innrømmer at det nå koker i partiet, og at det føles dramatisk og offentlig vise uenighet med partifeller om noe så viktig som KrFs veivalg i framtida..

– Jeg kan ikke huske en mer spennende og krevende tid i KrF enn dette, og det spørs om jeg får oppleve noe slikt igjen i min livstid, sier han til Dagsavisen.

– Jeg gleder meg over det utrolige engasjementet i partiet, samtidig som dette er en tid der man tenker seg minst fire ganger om før man sier noe. Det gjelder å holde tunga rett i munnen. Vi skal være et samlet parti også etter denne prosessen, sier Storehaug.

Han forsikrer at han tenkte seg minst fire ganger om før han valgte å gå ut mot sin parlamentariske nestleder på Facebook.

– Minst fire ganger. Kanskje flere enn det, sier han.