Innenriks

Ordfører pekes ut som Giske-utfordrer

Ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø, pekes ut som en konkurrerende kandidat til Trond Giske i kampen om fylkesledervervet i Trøndelag Arbeiderparti.

Trond Giske er blitt spilt inn som ny leder av Trøndelag Ap, men han kan få konkurranse. Valgkomiteen inviterer partiet med på «en stor og omfattende prosess».

– Nå skal vi ha en stor og omfattende prosess hvor vi involverer hele partiorganisasjonen i å lage en innstilling som kan samle hele partiet, sier leder av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Arild Grande, til NRK.

Komiteen, som mandag hadde sitt første møte, har fått en delikat sak i fanget.

Fredag opplyste nemlig sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø at han ikke tar gjenvalg, noe som kan åpne veien for stortingsrepresentant Trond Giske i kampen om ledervervet.

Les også: Kanskje vi trenger Trond Giske?

– Mange gode kandidater

Grande bekrefter at Giske er spilt inn, men vil foreløpig ikke gå nærmere inn i lederdiskusjonen.

– Vi har heldigvis veldig mange gode kandidater som kan ta ansvar i Arbeiderpartiet. Vi vil ikke spekulere i enkeltpersoner, det er altfor tidlig i prosessen. Nå går invitasjonen ut i partiorganisasjonen, så får vi se hvem de anbefaler at hva vi skal innstille på, sier Grande.

Valgkomiteens endelige innstilling blir lagt fram 16. mars.

Trond Giske gikk av som Ap-nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Saken har gjort Giske til en omdiskutert person i partiet, og frykt for bråk kan svekke kandidaturet hans.

Les også: Snevert ytringsrom

Ordfører nevnes

TV 2 skriver mandag at ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø, pekes ut som en mulig konkurrerende kandidat til Giske i kampen om fylkesledervervet.

– Hellesø sitter i styret og har erfaring som ordfører. Han er en dyktig kandidat som jeg kunne tenkt meg. Spør du meg, er han meget kapabel, sier avtroppende styremedlem i fylkespartiet, Ove Sem.

Ifølge TV 2s kilder jobbes det nå for å skaffe støtte til Amund Hellesø. Selv avviser ikke Nærøysund-ordføreren, som uansett tar gjenvalg til styret, at han kan være aktuell som leder.

– Hvis partiet ønsker mine tjenester, fortsetter jeg i styret. Hvis de ønsker noe mer enn at jeg skal være styremedlem, så må jeg ta noen runder på det. Men jeg har ikke fått noen signaler om det.

Mer fra Dagsavisen